donderdag, 9. juni 2016 - 16:32 Update: 09-06-2016 23:23

Straaljagercrash Friesland kwam toch door botsing

Straaljager neergestort nabij Vliegbaisis Leeuwarden
Foto: Archief min. Defensie
Leeuwarden

Een Zwitserse Northrop F-5 is donderdagmiddag nabij de vliegbasis Leeuwarden neergestort.

De crash was het gevolg van een botsing in de lucht, zo meldt de NOS donderdagavond. De commandant van de Zwitserse luchtmacht heeft op een persconferentie in Bern gezegd dat het toestel een andere straaljager heeft geraakt.

Het zou gaan om een toestel van de Zwitserse Patrouille Suisse die bezig was met het oefenen van een demonstratie voor de Luchtmachtdagen die aankomend vrijdag en zaterdag worden gehouden. Het toestel zou in een sloot bij het plaatsje Beetgum zijn neergekomen. De piloot kon zich redden met zijn schietstoel. Bij de landing kwam hij in een kas terecht. Hij ligt met snijwonden en kneuzingen in het ziekenhuis, zo weet RTL Nieuws

Een ander toestel van het Zwitserse demoteam heeft een voorzorgslanding gemaakt op de vliegbasis. Het toestel was door de lichte botsing beschadigd geraakt aan de staart. De piloot van die F-5 heeft een aantal rondjes gevlogen om er zeker van te zijn dat hij veilig kon landen. De Northrop F-5 Freedom Fighter is een lichte jachtbommenwerper van Amerikaans ontwerp. 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen. Zwitserland heeft besloten om niet mee te doen met de Luchtmachtdagen.

Heeft u beeldmateriaal van dit incident, mail dit naar uwblik@blikopnieuws.nl

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: