dinsdag, 14. juni 2016 - 14:35 Update: 14-06-2016 18:45

F-35’s hebben Nederland weer verlaten

F-35’s hebben Nederland weer verlaten
Foto: Defensie
Leeuwarden

De F-35-jachtvliegtuigen die in Nederland waren, zijn vanochtend weer vertrokken. Ze stegen iets na 10.00 uur op vanaf Vliegbasis Leeuwarden voor de oversteek naar de Verenigde Staten.

Het 3 weken durende verblijf in Nederland bleef niet onopgemerkt. En dat was ook de bedoeling. De beide vliegtuigen maakten 26 mei zogenoemde belevingsvluchten om omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel het geluid van het nieuwe vliegtuig te laten ervaren. Ook vloog de opvolger van de F-16, oefenvluchten boven Nederland.

Volop aandacht

Misschien wel het meest spraakmakend was de rondvlucht boven Nederland op 7 juni. Die bracht in het hele land duizenden mensen op de been om een glimp van het nieuwe toestel op te vangen. Op 9  en 10 juni zaten 280.000 bezoekers van de Luchtmachtdagen eerste rang toen de F-35´s meededen in een spectaculaire geënsceneerde aanval op de vliegbasis.

Al met al was het voor de Koninklijke Luchtmacht een succesvolle operatie. “De belevingsvluchten en kennismaking met Nederland zijn goed verlopen”, blikt luchtmachtwoordvoerder luitenant-kolonel Sidney Plankman terug. “Je zag dat mensen het jammer vonden als we niet over hun deel van Nederland kwamen.”

Ervaring voor luchtmacht

Logistiek en operationeel heeft de luchtmacht veel geleerd van de tijdelijke verplaatsing van beide F-35’s naar Nederland. Plankman: “Met de F-16 hebben we natuurlijk jarenlang ervaring opgedaan, tijdens oefeningen en missies. Maar zo’n deployment met de F-35 is nieuw. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal meenemen aan materialen?”

Terugvlucht

Wat er mee ging, gaat ook weer terug. Dus vliegen opnieuw 2 Nederlandse KDC-10’s mee met luchtmachtpersoneel en vracht. De luchtmacht gebruikt de KDC-10 ook om de F-35’s onderweg bij te tanken. Morgenochtend vertrekt vanaf Vliegbasis Leeuwarden nog een C-17-vrachtvliegtuig met goederen.

Plankman: “Wat achterblijft is de herinnering aan een bijzonder bezoek en veel ervaringen met het nieuwe luchtmachtvliegtuig.”

Tot 2019

In de Verenigde Staten vervolgen de F-35´s de test- en evaluatiefase. In 2019 komen de eerste F-35’s definitief naar Nederland.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):