woensdag, 15. juni 2016 - 17:49 Update: 15-06-2016 18:28

PvdD wil parlementaire enquête over Groningen

PvdD wil parlementaire enquête over Groningen
Foto: NAM
Groningen/Den Haag

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de Tweede Kamer de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen gaat onderzoeken. Door aardbevingen als gevolg van de gaswinning verkeren veel Groningers in grote problemen. Dit heeft de PvdD woensdag laten weten.

Toch weigert de regering de veiligheid van de Groningers voorop te stellen en de gaskraan dicht te draaien. Nu blijkt dat het ministerie van Economische Zaken in 2005 geheime afspraken heeft gemaakt met Exxon en Shell over de gaswinning, roept de PvdD de Kamer op om een einde te maken aan de schimmigheid en de onderste steen boven te krijgen.

De provincie Groningen heeft twee weken geleden de wens uitgesproken om een parlementaire enquête over de gaswinning in te stellen. Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten nam een motie van de Partij voor de Dieren hiertoe aan. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg zal morgen, tijdens het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen, de Kamer oproepen om een parlementaire enquête in te stellen.

'Geheime afspraken'

Onlangs is boven tafel gekomen dat de Nederlandse staat geheime afspraken heeft gemaakt met Shell en Exxon over de gaswinning in Groningen. Frank Wassenberg: 'Er is alle reden voor de Tweede Kamer om de mist voor eens en altijd te doen optrekken en de Groningers duidelijkheid te bieden over hoe besluiten over de gaswinning, die hun veiligheid in gevaar brengen, tot stand zijn gekomen.'

Een eerder ingediende motie van Esther Ouwehand om voorbereidingen te treffen voor een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen zal dinsdag door de Partij voor de Dieren in stemming worden gebracht.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: