zaterdag, 18. juni 2016 - 10:31 Update: 19-06-2016 16:40

Duizenden asielzoekers in Nederland zonder onderzoek terrorisme

Duizenden asielzoekers nooit geïdentificeerd of onderzocht op terroristische dreiging
Foto: Archief EHF

Er zijn in 2015 bij de aanmeldingscentra duizenden asielzoekers Nederland binnengekomen zonder te zijn geïdentificeerd of onderzocht op mogelijke terroristische dreiging. Dit kwam doordat er te weining personeel beschikbaar was. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

In september toen het aantal binnenkomende migranten in Nederland piekte, kwamen asielzoekers in de noodopvang terecht, zonder dat hun identiteit was vastgesteld, bagage was onderzocht of telefoons waren uitgelezen, zo schrijft de krant die dankzij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) een verslag van het ministerie van Justitie in handen kreeg. Uit dit document bleek ook dat politie en marechaussee in september onder asielzoekers geen onderzoek deed naar mensensmokkel en terrorisme, omdat er niet genoeg personeel beschikbaar was.

In de nazomer van 2015 kwamen ongeveer 2000 asielaanvragen per week binnen. Volgens de krant werd wel de naam genoteerd en een foto genomen voordat de asielzoeker naar de noodopvang mocht,  maar er werd niet gecontroleerd of de asielzoekers ook waren wie zij zeiden te zijn. Na de periode van de hoge instroom zouden de achterstanden in het najaar snel zijn weggewerkt. Ook is toen met de politie een plan van aanpak opgesteld om het screeningsproces te verbeteren.

Categorie:
Provincie: