maandag, 20. juni 2016 - 11:53 Update: 20-06-2016 12:01

Herpes besmette apen vinden toch onderkomen bij Stichting AAP

Herpes besmette apen vinden onderkomen bij Stichting AAP
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Almere

De Java-apen die in 2014 illegaal op een schip in Rotterdam werden aangetroffen, zijn verhuisd van het BPRC naar Stichting AAP. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Bij Stichting AAP worden de dieren die besmet zijn met het herpesvirus gehuisvest in een speciaal voor hen aangepast binnen– en buitenverblijf zonder dat ze mensen en andere dieren kunnen besmetten.

Apen uit Maleisië

De apen komen uit Maleisië en zijn als verstekeling op een schip in Nederland terecht gekomen. Maleisië wil de dieren niet terugnemen. Na onderzoek blijken zij besmet te zijn met een herpesvirus. Dat betekent dat deze dieren speciale opvang nodig hebben omdat er  besmettingsgevaar voor mens en dier bestaat.

Permanente opvang bij AAP

In eerste instantie werden de apen tijdelijk opgevangen bij Stichting AAP, maar die gaf aan deze apen niet permanent te kunnen opvangen. Toen bleek dat er geen permanente opvang voor de apen beschikbaar was heeft het BPRC aangeboden de dieren te huisvesten in de apenkolonie van de instelling. Inmiddels is Stichting AAP in staat de dieren permanent op te vangen.

Categorie:
Provincie: