maandag, 20. juni 2016 - 13:00 Update: 20-06-2016 13:10

Hof veroordeelt Mohammed B. tot een jaar cel voor terroristische training

Hof veroordeelt Mohammed B. voor terroristische training
Foto: Archief EHF
Den Haag

De 28-jarige terreurverdachte Mohammed B. is maandag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden vanwege ‘terroristische training’ van een terroristisch misdrijf.

B, die een fascinatie had voor terroristisch jihadistisch geweld en die was geradicaliseerd, had in de loop van 2014 via facebook geïnformeerd naar beeldmateriaal over het maken van explosieven. Hij heeft ook een recept voor een zogenoemde flessenbom in een notitieboekje opgeschreven. De verdachte was eerder integraal vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam.

Het hof heeft bewezen geacht dat B. een dergelijke bom op enig moment wilde gebruiken voor een aanslag op agenten of een ambassade. Een concreet plan voor een aanslag had hij niet en daarom heeft het hof hem vrijgesproken van een zwaardere en andere variant van voorbereiding van een terroristisch misdrijf. De voorbereidingen die de verdachte in de vorm van een training had getroffen zijn naar het oordeel van het hof, ofschoon strafwaardig en laakbaar, blijven steken in een prille beginfase.

Het openbaar ministerie had een bewezenverklaring van beide varianten gevorderd en had een gevangenisstraf van 4 jaar geëist. De raadsman had, zich beroepend op het vonnis van de rechtbank, vrijspraak bepleit omdat zijn cliënt zich weliswaar op Facebook had voorgedaan als een radicale jihadist, maar dit toch vooral had gedaan om indruk te maken op anderen en niet omdat hij daar geventileerde plannen echt wilde uitvoeren. Het Haagse hof heeft echter niet aannemelijk geacht dat het alleen om fantasie en grootspraak van de verdachte ging, gelet op de inhoud van de vele chatberichten en op hetgeen de verdachte in zijn notitieboekje zoal opschreef. Het hof is tot een lagere straf gekomen dan geëist, omdat het hof minder bewezen heeft verklaard.

Momenteel bevindt de man zich in vreemdelingenbewaring. Dit in afwachting van de uitkomst van een uitzettingsprocedure.