maandag, 20. juni 2016 - 13:37 Update: 20-06-2016 13:43

Koenders verwelkomt uitbreiding migratiemissie Libië

Koenders verwelkomt uitbreiding migratiemissie Libië
Foto: RVD
Den Haag

Maandag hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ingestemd met de verlenging en uitbreiding van de maritieme EU-missie in de Middellandse Zee. De missie (EUNAVFOR MED SOPHIA) richt zicht op het tegengaan van irreguliere migratie en wordt met een jaar verlengd.

Daarnaast zal de EU, op verzoek van de Libische premier Serraj, Libië helpen met versterking van de kustwacht. Ook gaat de missie taken uitvoeren voor de handhaving van het wapenembargo voor Libië. De VN Veiligheidsraad heeft op 14 juni in New York unaniem een nieuwe wapenembargoresolutie aangenomen. Minister Koenders: ‘De unanieme VN-steun voor deze resolutie is een flinke steun in de rug voor de EU missie. Hiermee is een solide volkenrechtelijke basis gelegd voor verder EU operaties'.

Versterking van de Libische kustwacht is van belang om mensensmokkel, irreguliere migratie, wapenhandel en drugssmokkel te kunnen bestrijden en zo nieuwe drama’s op de Middellandse Zee te voorkomen. Minister Koenders: 'De situatie van migranten in Libië is dramatisch. De Nederlandse regering werkt samen met internationale organisaties zoals IOM in Libië om te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden.'  Afgelopen weekend sprak minister Koenders in Amsterdam met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken uit Tsjaad over de migratieproblematiek in de regio.

Minister Koenders: 'Het tegengaan van irreguliere migratie en het bestrijden van smokkelnetwerken is een gedeeld belang van Libië en Europa. Met de nieuwe taken kan de missie een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de veiligheid en het redden van levens op zee. Nu de lidstaten akkoord zijn kan de samenwerking tussen de Libische regering en de EU om de veiligheid te vergoten en de Libische kustwacht en marine te versterken op korte termijn starten. Nederland onderzoekt of het mogelijk is om bij te dragen aan de missie.'

Categorie:
Provincie: