vrijdag, 8. juli 2016 - 13:58 Update: 09-07-2016 10:21

Opening Noord-Zuidlijn opnieuw uitgesteld

Weer vertraging opening Noord-Zuidlijn. Opening nu gepland voor juli 2018.
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De opening van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is opnieuw uitgesteld. de Amsterdamse metrolijn zou opengaan in oktober 2017, maar dat wordt nu 22 juli 2018. Het project had al vijf jaar vertraging.

De verantwoordelijke wethouder Pieter Litjens liet weten dat er verschillende problemen ten grondslag liggen aan het uitlopen van de werkzaamheden.. Er is bijvoorbeeld meer tijd nodig voor de ict. De benodigde software is nu niet goed op elkaar afgestemd. Ook is er meer tijd nodig voor de testfase van alle verschillende onderdelen. Daarnaast speelden de faillissementen van twee aannemers een grote rol.

Litjes laat aan de media weten dat de kosten niet hoger worden. Volgens hem moet het huidige budget van 3,1 miljard euro vooralsnog voldoende zijn om de vertragingen op te vangen. Oorspronkelijk was men uitgegaan van een bedrag van 1,4 miljard euro. De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn begonnen in 2002 en hadden in 2011 klaar moeten zijn. Het project liep grote vertraging op door de verzakking van panden aan de Vijzelgracht.