zaterdag, 23. juli 2016 - 13:43 Update: 23-07-2016 13:49

ACM doet oproep om fakeprofielen datingsites te melden

ACM doet oproep om fakeprofielen datingsites te melden
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumenten worden door ConsuWijzer, het consumentenloket van Autoriteit Consument & Markt (ACM), opgeroepen om melding te doen van datingsites die gebruik maken van nepprofielen. Dit heeft de ACM bekendgemaakt.

'Nepprofielen zijn van kandidaten die niet werkelijk bestaan. Consumenten worden daardoor misleid', aldus de ACM die ook op zoek is naar (ex)medewerkers van datingsites met nepprofielen die informatie kunnen geven. Melden kan ook anoniem. ACM kan de meldingen gaan onderzoeken en optreden als bedrijven consumenten op deze manier misleiden.

Nepprofielen op datingsites

Het gaat bijvoorbeeld om datingsites waar u als consument betaalt per verstuurd (chat)bericht aan een kandidaat. De NOS en Fraudehelpdesk constateren dat op veel van dit soort datingsites nepprofielen staan. 

Achter deze profielen zitten betaalde medewerkers die proberen gebruikers zo lang mogelijk aan de praat te houden via de chat. Daardoor betalen ze steeds opnieuw geld. Soms duurt dit weken of maanden, terwijl het niet tot een echte ontmoeting komt.

Zelf goed opletten

ConsuWijzer geeft een aantal adviezen. Denk na voordat u lid wordt of geld betaalt aan een datingsite. Check eerst met wat voor bedrijf u te maken hebt. Bijvoorbeeld door de naam van de datingsite of de naam van het bedrijf erachter te googelen. U kunt ook op internet checken of de datingsite een keurmerk heeft. Bekende keurmerken zijn o.a. Thuiswinkel Waarborg en Keurmerk Veilig Daten.

Categorie:
Provincie: