donderdag, 28. juli 2016 - 21:12 Update: 29-07-2016 11:49

Rechter verbiedt 'drankexperiment' winkeliers gemeente Nieuwegein

Rechter zet streep door experiment Nieuwegein met drankvergunning
Foto: Archief EHF
Utrecht/Nieuwegein

De rechter heeft donderdag een streep gehaald door een proef van de gemeente Nieuwegein waarbij winkeliers tijdelijk toestemming krijgen om alcohol in hun winkel te schenken of te verkopen. Dit heeft de rechtbank Utrecht donderdag bekendgemaakt.

'De gemeente Nieuwegein moet zich aan de Drank- en Horecawet houden', aldus de rechtbank Utrecht. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald. De SlijtersUnie spande de zaak aan omdat zij vindt dat de gemeente Nieuwegein moet optreden tegen winkeliers die naast de verkoop van andere producten ook drank schenken of verkopen.

Proef met verkoop drank

De winkeliers doen mee aan een proef van de gemeente. Dit betekent dat bijvoorbeeld een bloemist tijdelijk toestemming krijgt om alcoholische drank te verkopen of aan klanten alcohol te schenken.

Handhaven

De gemeente treedt niet op tegen de winkeliers die meedoen met de proef. De SlijtersUnie heeft daartegen bezwaar gemaakt omdat dit volgens haar in strijd is met de Drank- en Horecawet. Zij vindt dat de gemeente zich aan de wet moet houden en deze moet handhaven. De rechter oordeelt dat de gemeente opnieuw naar haar besluit moet kijken. De gemeente heeft inderdaad de taak om de Drank- en Horecawet te handhaven.

Regels

Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente afwijken van handhavingsplicht. De rechter oordeelt dat in deze situatie daar geen sprake van is. Met de proef nodigt de gemeente de winkeliers uit om de wet te overtreden. De rechter oordeelt dat de gemeente vergunningverlener, toezichthouder en handhaver is, maar dat het de nationale wetgever is die over de regels gaat.

Categorie:
Provincie: