vrijdag, 29. juli 2016 - 16:00 Update: 29-07-2016 16:06

Aardbevingsbestendigere wisselwoningen in Loppersum

Aardbevingsbestendigere wisselwoningen in Loppersum
Foto: Bert van den Berg
Loppersum

Vanuit Wognum werden kant-en-klare aardbevingsbestendigere woningen via de Afsluitdijk naar Loppersum vervoerd. Een primeur voor dit bouwconcept. In totaal realiseren Belle-Vue Energy en Bouwborg in Loppersum 13 van deze woningen met ondersteuning van NAM. De woningen worden eerst ingezet als wisselwoningen voor bewoners van wie de huizen vervangen worden door aardbevingsbestendigere nieuwbouw.

De woningen zijn volledig prefab gebouwd in de fabriek van Belle-Vue in Wognum. Zelfs de keuken en wc zijn daar al geplaatst. Op locatie worden de begane grond en bovenverdieping aan elkaar en de fundering gekoppeld. Na het leggen van de dakpannen is het dan alleen nog maar een kwestie van netjes afwerken.

Wethouder Pier Prins was vrijdagochtend al vroeg op de locatie Over de Wijmers om met eigen ogen te zien hoe de woningen op hun plek werden getakeld. Hij vindt het belangrijk dat de woningen er komen: “Als je zo’n 6 maanden je huis uit moet omdat je oude huis vervangen moet worden door een nieuw en aardbevingsbestendiger huis, dan kun je gezinnen niet in een hotel of vakantiewoning zetten. Deze woningen zijn van alle gemakken voorzien.” De wisselwoningen zijn dan ook geen tijdelijke woningen. Prins: “De eerste vijf jaar worden ze gebruikt als wisselwoning, maar ook daarna blijven de woningen staan als ‘gewone’ huur- of koopwoningen.”

Ook voor Bouwborg is dit een bijzonder project. “Het is de eerste keer dat dit type prefab woningen aardbevingsbestendiger toegepast wordt”, vertelt projectleider Jan-Willem Beugel van Bouwborg. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. “Om aardbevingsbestendiger te worden, is er veel dieper geheid en zijn de huizen veel stijver gemaakt door middel van wapening.” Dat betekent niet dat ingeleverd is op woonkwaliteit: “Mensen krijgen hier echt een volwaardig huis.”

In de komende weken worden de woningen helemaal afgewerkt. Naar verwachting worden de woningen Over de Wijmers op 1 september 2016 opgeleverd. De eerste gebruikers van de woningen zijn de bewoners van de Jarinowoningen in Loppersum.

Categorie:
Provincie: