donderdag, 11. augustus 2016 - 17:58 Update: 11-08-2016 18:07

Nieuwe stationshal Utrecht Centraal 7 december officieel open

Nieuwe stationshal Utrecht Centraal 7 december officieel open
Foto: ProRail
Utrecht

Woensdag 7 december wordt de nieuwe hal van Utrecht Centraal officieel opengesteld voor reizigers en publiek. Dit heeft ProRail donderdag bekendgemaakt.

'De laatste bouwhekken verdwijnen beetje bij beetje uit de nieuwe hal. In de laatste maanden wordt er nog gewerkt aan de afronding van de bouw van het drukste station van Nederland. De laatste winkels worden afgebouwd, de tegelvloer wordt afgemaakt, kabels en leidingen worden opgeruimd. Ook komt er nog een grote trap naar de verdieping in de hal', aldus ProRail.

Reizigersaantal groeit naar 100 miljoen

Het aantal reizigers en passanten op Utrecht Centraal groeit. Het station is ooit gebouwd voor circa 35 miljoen reizigers per jaar, maar op dit moment maken jaarlijks zo’n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal neemt in de toekomst alleen nog maar toe, naar verwachting tot zo’n 100 miljoen reizigers in 2030. Daarom bouwt ProRail een nieuwe Stationshal.

Utrecht Centraal wordt vanaf 2016 de plek waar trein, bus en tram naadloos op elkaar aansluiten. Reizigers krijgen er een tramverbinding naar Universiteitscentrum De Uithof bij en het aantal vrije busbanen van en naar Utrecht Centraal wordt uitgebreid. 

Van alle gemakken voorzien

In de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal is het voor reizigers in één oogopslag duidelijk hoe hij zijn reis kan vervolgen. Reisinformatie en de toegang tot de trein,-bus,- en tramperrons bevinden zich in het midden van de hal. 

Perrons worden verbreed zodat er meer ruimte is voor in- en uitstappen. Bovendien kunnen reizigers het perron sneller verlaten; met op elk perron op vaste plekken een lift, roltrap én vaste trap. Daarnaast hebben treinen straks vaste vertreksporen.

Voorzieningen en winkels zijn aan de twee lange zijden van de stationshal. Op het balkon zijn cafés en restaurants. Aan de andere kant is er zicht op de treinen.

Categorie:
Provincie: