zaterdag, 20. augustus 2016 - 17:23 Update: 21-08-2016 11:42

Verkeershinder op A1 vanwege afsluitingen

Dit weekend ernstige hinder op A1
Foto: Archief EHF
Diemen

Dit weekend is de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg in beide richtingen afgesloten wat tot ernstige verkeershinder zal leiden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een half uur tot een uur extra reistijd. Dit heeft Rijkswaterstaat (RWS) bekendgemaakt.

Vanaf vrijdagavond 19 augustus zijn er veel werkzaamheden op de A1 tussen knooppunten Diemen en Muiderberg. Ook werkt ProRail aan het spoor met gevolgen voor de treindienst tussen Weesp-Almere en Hilversum-Almere. Rijkswaterstaat werkt tot maandagochtend 22 augustus aan de openstelling van de nieuwe A1 richting Amersfoort/Almere.

Spoorbrug A1 Muiderberg

Ook wordt in dat weekend de spoorbrug bij Muiderberg gesloopt en de nieuwe brug op zijn definitieve plek geschoven. ProRail werkt van vrijdagavond 19 augustus tot vrijdagmiddag 26 augustus aan de aansluiting van de spoorbrug op het landelijke spoornetwerk, 2 nieuwe keersporen en 24 km geluidschermen bij Almere. Weggebruikers en treinreizigers moeten deze periode rekening houden met grote hinder en extra reistijd.

Weekendafsluiting A1

Van vrijdag 19 augustus 20.00 uur tot maandag 22 augustus 05.00 uur is de A1 richting Amersfoort/Almere afgesloten voor alle verkeer tussen knooppunten Diemen en Muiderberg. Op de A1 richting Amsterdam zijn slechts 2 rijstroken beschikbaar. Van zondag 21 augustus 21.00 uur tot maandag 22 augustus 05.00 uur is de A1 ook richting Amsterdam afgesloten. 

Verkeer wordt omgeleid via de A27, A12 en A2. Wegverkeer moet rekening houden met ernstige verkeershinder en 60 minuten extra reistijd in beide richtingen. Om sluipverkeer tegen te gaan worden ook lokale wegen in Muiden en Muiderberg afgesloten. Bewoners en bedrijven ontvangen een toegangspas.

Nieuwe wegsituatie vanaf maandag 22 augustus

Verkeer vanaf de A9 naar de A1 richting Amersfoort/Almere rijdt vanaf maandag 22 augustus over de nieuwe verbinding met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Hiermee wordt knooppunt Diemen ontlast en rijdt verkeer vlotter van de A9 naar de A1. Weggebruikers met bestemming Muiden en Weesp moeten eerder dan voorheen uitvoegen (zowel vanaf de A9 als vanaf de A1 richting Amersfoort) en gebruiken voortaan de nieuwe afslag Muiden/Weesp (3). 

Deze vervangt de huidige aansluitingen Muiden (afrit 3) en Muiden-Oost (afrit 4). Verkeer dat de A1 vervolgt richting Amersfoort/Almere rijdt vanaf 22 augustus bij Muiden onder de Vecht door via het nieuwe aquaduct. Ook verzorgingsplaats Honswijck is dan open op de nieuwe locatie.

Verwachte drukte tijdens spits

Verkeer moet altijd wennen aan nieuwe wegsituaties. Rijkswaterstaat verwacht dat het in de week van 22 augustus op de A9, A1 en A6 daarom drukker zal zijn tijdens de spitsen dan gebruikelijk. Ook omdat er geen treinverkeer is tussen Almere Oostvaarders en Weesp tot vrijdag 26 augustus 12.30 uur. Bovendien is in de zomervakantie de wegindeling van de A6 bij de Hollandse Brug veranderd waaraan weggebruikers mogelijk nog moeten wennen.

Werkzaamheden aan het spoor, NS zet bussen in

Er rijden tussen 19 augustus van 21.30 uur tot 26 augustus 12.30 uur geen treinen maar bussen tussen Weesp en Almere Oostvaarders en Hilversum en Almere Oostvaarders. Deze bussen maken in overleg met Rijkswaterstaat gebruik van vluchtstroken op de A1 en de A6. 

Deze bussen rijden tussen Hilversum en Almere Oostvaarders als snelbus en vanaf Almere Oostvaarders als stopbus via de overige Almeerse stations verder tot Weesp. Tussen Zwolle en Amsterdam Centraal/Schiphol kunnen reizigers omreizen via Amersfoort en tussen Lelystad Centrum en Utrecht via Zwolle. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd van 15-60 minuten. De treinen tussen Weesp en Hilversum rijden wel en stoppen op alle tussengelegen stations. 

Op vrijdag 19, woensdag 24 en donderdag 25 augustus is er ook geen treinverkeer mogelijk tussen Almere en Lelystad en rijden er NS-bussen tussen Almere Oostvaarders en Lelystad. Op vrijdag 26 augustus neemt ProRail de spoorbrug Muiderberg in gebruik. De eerste NS-trein rijdt om 12.30 uur over de nieuwe brug.

NS adviseert reizigers om vóór vertrek de NS Reisplanner te raadplegen voor de meest actuele reisinformatie. De wijzigingen in de dienstregeling zijn 10 dagen van tevoren in de planner verwerkt. Op de stations is extra servicepersoneel aanwezig om reizigers te assisteren.

Lowlands

Lowlands in Biddinghuizen is bereikbaar per trein, bus en met de auto via de omleidingsroute. Op 19 augustus kunnen bezoekers aan Lowlands die met de trein reizen tot 21.30 uur via Lelystad en Dronten reizen. Daarna reizen zij via Dronten. Op de terugweg reizen zij vanaf station Dronten via Zwolle naar huis. 

NS zet extra en langere treinen in tussen Dronten en Zwolle. Vanaf Zwolle zijn er rechtstreekse verbindingen naar Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. Meer informatie vindt u op de Lowlands-pagina van de NS.

RWS: Kom niet naar de spoorbrug

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de omgeving rond de spoorbrug van vrijdagavond 19 augustus tot maandagochtend 22 augustus afgesloten, zowel voor gemotoriseerd verkeer als voor fietsers en voetgangers. Het is helaas voor publiek niet mogelijk om op locatie te kijken naar de werkzaamheden bij de spoorbrug. Er is dit keer geen livestream. Bekijk op maandag 22 augustus een timelapse-video van de werkzaamheden in het Online Bezoekerscentrum.

Alle wegaanpassingen en spoorwerk gebundeld

De planning van de werkzaamheden is door Rijkswaterstaat en ProRail minutieus voorbereid en afgestemd met NS, omliggende gemeenten en grote evenementen. De spoor- en wegwerkzaamheden gelijktijdig uitvoeren, levert per saldo de minste hinder op. 

Vanwege de werkzaamheden van ProRail rijden er 7 dagen geen treinen. Rijkswaterstaat benut deze treinvrije periode door alle werkzaamheden voor de spoorbrug en de openstelling van de nieuwe A1 binnen dezelfde periode te plannen. Ook is bewust gekozen voor de zomervakantie; het is dan een stuk minder druk op de weg en op het spoor.

SAA (Rijkswaterstaat) en OV SAAL (ProRail)

In de noordelijke Randstad werken Rijkswaterstaat en ProRail al een aantal jaar aan een betere weg- en spoorinfra. Rijkswaterstaat verbreedt met weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) de drukke snelwegen in dit drukbevolkte gebied. De extra rijstroken verbeteren de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. 

Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot; bij Muiden verlegt Rijkswaterstaat de A1 en bouwen we het breedste aquaduct van Europa. OV SAAL (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad) staat voor een spoorverdubbeling van de Zuidtak van Amsterdam en capaciteitsuitbreiding bij Almere door de bouw van twee keersporen en 24 kilometer geluidschermen. Straks kunnen er 4 in plaats van 2 Intercity’s per uur rijden tussen Almere en Schiphol.

Categorie:
Provincie: