vrijdag, 2. september 2016 - 10:42 Update: 02-09-2016 10:48

Bijna 200 dode eenden in illegale eendenkooi aangetroffen

Bijna 200 dode eenden in illegale eendenkooi aangetroffen
Foto: Politie/NVWA
Alblasserwaard

Donderdag hebben het milieuteam van de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een anonieme tip 189 dode en 120 levende eenden aangetroffen in een illegale eendenkooi in de gemeente Molenwaard in Zuid-Holland. 'Een 51-jarige man uit de gemeente Molenwaard is aangehouden', meldt de politie vrijdag.

Helikopter

Bij het onderzoek naar de anonieme tip gebruikte de politie onder andere een helikopter om een goed beeld te krijgen van het weidegebied. Toen ze daar inderdaad aanwijzingen zagen voor illegale praktijken, werd het onderzoek op de grond samen met de NVWA voortgezet. Op een terrein dat door de gemeente slechts was aangewezen als weidegrond stonden een schuurtje, omheiningen en diverse vangkooien.

Gekortwiekte lokeenden

Toen het gebied nader onderzocht werd, vonden ze de verdrietige buit: 189 eenden waarvan de nek waarschijnlijk diezelfde ochtend was gebroken en 120 levende exemplaren waar de vleugels van waren gekortwiekt om te verhinderen dat zij weg zouden vliegen. De levende dieren werden waarschijnlijk gebruikt om soortgenoten te lokken. De politie vermoedt dat de vogels gestroopt werden voor de verkoop van hun vlees.

Aangehouden

Een 51-jarige man uit de gemeente Molenwaard is aangehouden. Hij wordt verdacht van overtreding van de flora- en faunawet en het gebruiken van een illegale manier om dieren te vangen.

De Omgevingsdienst gaat namens de gemeente de bouwsels verwijderen. Het milieuteam van de politie en de NVWA doen verder onderzoek naar de eendenkooi en de handelswijze van de verdachte. De nog levende eenden zijn overgedragen aan de Dierenambulance.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):