donderdag, 8. september 2016 - 12:07 Update: 08-09-2016 12:38

Woningen ontruimd na diefstal koperen gasleidingen flat Maastricht

Woningen ontruimd na diefstal kopere gasleidingen flat Maastricht
Foto: FlashphotoNL
Maastricht

Woensdag heeft de politie in de Criekenput in Maastricht een aantal woningen moeten ontruimen, omdat er sprake was van mogelijk explosiegevaar door diefstal van koperen gasleidingen.

Een beveiliger betrapte twee mannen die bezig waren met het verwijderen van koperen leidingen in de kelderruimte van een leegstaand flatgebouw. De mannen gingen er bij het zien van de beveiliger vandoor. Omdat de beveiliger gas rook, waarschuwde hij meteen de hulpdiensten. Brandweerlieden en medewerkers van netwerkbeheerder Enexis gingen op zoek naar gasafsluiters, maar deze bleken onvindbaar. Hierop werd besloten enkele woningen in de omgeving te ontruimen vanwege het risico van een mogelijke gasexplosie. De bewoners van die panden werden elders opgevangen. Toen er na middernacht geen gas meer uit de leidingen kwam, kon de brandweer de flat ventileren. Daarna mochten de geëvacueerde omwonenden weer naar huis. 

Groot risico

De gevluchte daders hebben met de diefstal van koperen leidingen bewust een groot risico genomen. Door het verwijderen van de leidingen zijn grote hoeveelheden gas vrijgekomen met mogelijk dramatische gevolgen. Mede dankzij het snelle handelen van de beveiliger konden brandweer en politie tijdig handelen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: