dinsdag, 13. september 2016 - 17:11 Update: 13-09-2016 17:15

Groot tekort aan huurwoningen in middensegment

Groot tekort aan huurwoningen in middensegment
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nieuwegein

Er is nog steeds sprake van forse krapte in het middensegment huurwoningen. Dat hebben Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de NVM dinsdag bekendgemaakt.

Huurprijzen onder druk

'Door de stevige groeiende vraag naar vrije sector huurwoningen komen de huurprijzen van deze categorie woningen steeds meer onder druk te staan. Door diverse overheidsmaatregelen, zoals beperking van de leenruimte, zijn veel consumenten aangewezen op de vrije huursector, met name het middensegment van € 700,- tot € 1.000,- per maand. Als het aanbod niet snel toeneemt, zal wonen in de grote steden voor een groeiende groep huishoudens onbereikbaar worden', aldus VMG NL en de NVM.

Huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar niet voldoende voor een hypotheek voor een koopwoning zijn aangewezen op de vrije huursector. In dat segment van de woningmarkt is echter decennia lang niet of nauwelijks geïnvesteerd. 

De sector commerciële huur is in ons land zeer klein vergeleken met omliggende landen. Het beperkte aanbod verhindert de toegang tot een betaalbaar vrije sector huursegment en verstoort het functioneren van de woningmarkt. De geliberaliseerde huurmarkt vormt een cruciale verbinding tussen de koopsector en de gereguleerde huursector. 

Grote steden

Met name in de grote steden is het tekort nijpend en dreigen grote groepen huishoudens geen passende woning meer te kunnen vinden. Er is dringend behoefte aan meer aanbod.

Categorie:
Provincie: