zondag, 18. september 2016 - 21:34 Update: 19-09-2016 9:53

Staatssecretaris Van Rijn: eigen risico nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben

Staatssecretaris Van Rijn wil serieus kijken naar afschaffing eigen risico
Foto: Archief EHF
Hilvesum

Staatssecretairs Martin van Rijn (PvdA) heeft in het televisieprogramma Buitenhof gezegd dat er serieus gekeken moet worden naar het eigen risico in de zorg.

Volgens Van Rijn mag het eigen risico nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben. Dat meldt de NOS zondag. Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat ongeveer vijf procent van de Nederlanders vindt dat ze het eigen risico van 385 euro echt niet kan betalen. Partijen die het eigen risico willen afschaffen, zijn de SP, PVV en GroenLinks. De SP wil behalve met haar Nationaal Zorgfonds niet alleen het eigen risico afschaffen maar ook de zorgverzekeraar. 50Plus wil het eigen risico beperken tot maximaal 200 euro.

De staatssecretaris ziet er niets in om het geld voor de zorg uit een ander potje te halen of het eigen risico te verlagen. Van Rijn: 'De zorg kost 80 miljard per jaar. Met een straaljager minder regel je een beetje zorg en dat helpt niet voor de lange termijn. Gaan we dan met z’n allen meer belasting of premie betalen? Dat is een van de varianten waarvan ik vind dat we naar moeten kijken.'

'Het idee van een Nationaal Ziekenhuis ziet Van Rijn niet zoveel omdat het volgens hem vooral organisatorisch gezien een nachtmerrie zou zijn.  In tegenstelling tot de ordelijkheid die de zorg nu heeft, met mensen die zorg weigeren en bedrijven die aan kapitalistische marktwerking doen.