maandag, 19. september 2016 - 12:18 Update: 19-09-2016 16:41

Nederlandse media met uitsterven bedreigd

Nederlandse media met uitsterven bedreigd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Uithoorn

De traditionele media in Nederland staat onder druk. Amerikaanse mediabedrijven als Facebook, Google en Apple gaan steeds meer bepalen wat voor u het nieuws is.

Zondag besteedde Nieuwsuur aandacht aan de 'uitstervende media'. In de uitzending werd vooral stilgestaan bij het feit dat steeds meer Nederlanders zelf hun nieuwsaanbod samenstellen.

Polarisatie

Maar dat heeft ook een keerzijde, zo blijkt uit onderzoek. Door vooral nieuws te lezen dat past bij je eigen wereldbeeld, kun je terechtkomen in een wereld van je eigen gelijk. En als iedereen dat doet, ligt polarisatie op de loer.

Ook Hoogleraar communicatiewetenschap Claes de Vreese ziet dat die theorie toepasbaar is op de nieuwsconsumptie via sociale media.

"Aan de ene kant zien we dat mensen zelf actief op zoek gaan naar bepaalde informatie over een bepaald onderwerp, maar we zien ook dat online platforms achter de schermen nieuws voorsorteren. Door middel van algoritmes laat bijvoorbeeld Facebook meer zien van nieuws of een onderwerp dat jij interessant vindt, of dat populair is in jouw netwerk." 

Bedrijven mede verantwoordelijk voor val media

Uw redacteur van BlikopNieuws.nl ziet ook een andere verschuiving die op korte termijn dramatisch gevolgen kan hebben voor de traditionele media op papier, maar ook online.

''Naast het 'nieuwe leesgedrag', liggen de media ook meer onder vuur als het gaat om inkomsten. Grote adverteerders, die de media qua 'overleven' hard nodig heeft, lijken ook zelf steeds vaker 'blind' voor waar ze hun advertentiegelden insteken. Feitelijk zorgen de bedrijven met hun verschuivende advertentiebeleid, in de richting van de Amerikaanse media-bedrijven, voor een langzame ondergang van de Nederlandse journalistiek.''

Helaas durven maar weinig Nederlandse media openbaar te schrijven omdat ze vrezen dat lezers wegblijven en de adverteerders, die ze nog over hebben, elders gaan shoppen. Of BlikopNieuws.nl over vijf jaar nog bestaat, ''ik hoop van wel, maar vrees net als alle andere stilzwijgende media dat grote Amerikaanse bedrijven ons nieuws gaan overnemen met alvast 'dank' aan alle Facebook-gebruikers.''

Noodkreet

''Mochten er bedrijven of mensen zijn die net als BlikopNieuws.nl het onafhankelijk nieuws in ons kikkerlandje willen blijven waarborgen, mail ons gerust voor een donatie. Wij hebben het hard nodig om onze 500.000 lezers van nu van onafhankelijk nieuws te kunnen blijven voorzien.''