dinsdag, 20. september 2016 - 9:40 Update: 20-09-2016 9:41

Turkije en Griekenland minder in trek als vakantieland

Turkije en Griekenland minder in trek als vakantieland
Foto: fbf
Den Haag

De Nederlandse reisbestedingen in Turkije, Griekenland en Zwitserland zijn in het eerste halfjaar van 2016 sterk teruggelopen in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De sterk teruglopende bestedingen in Griekenland en Turkije gaan samen met een afnemend aantal Nederlandse reizigers naar deze landen.

In het geval van Zwitserland is niet het aantal reizigers afgenomen, maar is de duur van het vakantieverblijf ingekort. Dat meldt CBS.

Gelijktijdig met de terugloop van Nederlandse reisbestedingen in Turkije, Griekenland en Zwitserland groeiden de uitgaven in Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De terugloop van de bestedingen bij de eerste drie landen (-140 miljoen euro) is in euro’s ongeveer gelijk aan de toename bij de laatstgenoemde vier landen (+132 miljoen euro). De totale reisuitgaven van Nederlanders in het buitenland waren in het eerste halfjaar van 2016 een fractie lager dan in het eerste halfjaar van 2015 (5,2 om 5,3 miljard euro).

Sinds begin 2015 is de Zwitserse frank een stuk duurder (in euro’s) dan in de jaren ervoor. Turkije wordt de laatste jaren geteisterd door terroristische aanslagen en recentelijk door binnenlandse onrust. De Griekse kust vormt het toneel van de vluchtelingencrisis.

Categorie:
Provincie: