zaterdag, 24. september 2016 - 10:58

Fotocamera Alberto Kordaonder de hamer

Fotocamera Alberto Kordaonder de hamer
Foto: Catawiki
Amsterdam

Bij online veilinghuis Catawiki komt deze week een bijzondere fotocamera onder de hamer. Het gaat om het favoriete fototoestel van fotograaf Alberto Korda (1928-2001) die in jaren zestig één van de beroemdste foto's ter wereld heeft gemaakt.

De foto van de Argentijn Che Guevara, één van de leidende figuren in de Cuba revolutie eind jaren vijftig. De foto staat tegenwoordig voor veel mensen symbool voor het strijden tegen onrecht en de afbeelding kom je dan nog altijd overal ter wereld tegen op tassen, T-shirts, petjes en vlaggen. De 'Leica' fotocamera in de veiling wordt te koop aangeboden door de zoon van fotograaf Korda die in Amerika woont. Zijn zoon laat weten dat gedurende de jaren '50 en '60 dit de favoriete camera van zijn vader was en dat het dan ook zeer waarschijnlijk is dat Korda de foto van Che Guevara met deze camera heeft gemaakt. 

Beroemde foto

De foto van Che Guevara is gemaakt op 5 maart 1960, om 11.20 uur tijdens een herdenkingsplechtigheid in Havana. Fotograaf Korda, liet in een interview ooit weten dat hij meteen wist dat hij een bijzondere foto had gemaakt. ''Che lijkt op de foto boos en verontwaardigd, maar ondertussen toont hij ook moed en vertrouwen''. Toen Guevara in 1967 werd vermoord werden er 100.000 posters gedrukt met Korda's foto met het opschrift: "Che leeft!" In Europa trokken jongeren met deze posters de straat op om te demonstreren tegen het onrecht in Cuba. De foto werd daarmee op slag wereldberoemd. De foto werd na de dood van Guevara vrijwel onmiddellijk publiek bezit en vandaar dat je de foto nog dagelijks in het straatbeeld tegenkomt.

Museum

Volgens veilinghuis Catawiki is de fotocamera een museumstuk. ''Deze camera is zo bijzonder dat het eigenlijk in een fotomuseum thuishoort. We hopen dan ook dat fotomusea uit de hele wereld zullen meebieden op de camera''. 

Categorie:
Provincie: