donderdag, 29. september 2016 - 13:25

25% sportclubs Noord-Nederland in financiële problemen

25% sportclubs Noord-Nederland in financiële problemen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Een kwart van de sportclubs in Noord-Nederland verkeert in financiële moeilijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in het kader van de Nuon Club Competitie. Daarmee doet Noord-Nederland het nog relatief goed: landelijk ligt het aantal clubs met geldzorgen zelfs op 40%. Bij een vergelijkbaar onderzoek in 2014 was dit nog 36%.

De respondenten van het onderzoek voelen steeds vaker de gevolgen van de financiële problemen bij hun club: kantineprijzen en contributies moeten worden verhoogd of trainingen worden geschrapt. In 2014 moest 24% van de clubs in heel Nederland bezuinigen op de uitgaven, nu is dat zelfs al bij 26% van de sportverenigingen het geval. Bij 14% van de clubs leven wel financiële zorgen, maar is daar nog geen actie op ondernomen.

Opvallend genoeg is in het noorden van het land juist een daling te zien van het aantal sportclubs in de problemen: in 2014 gaf nog 39% aan zich zorgen te maken over de financiën, nu is dat dus 25%. Bij 14% van de clubs in Noord-Nederland wordt al daadwerkelijk bezuinigd.

Sportclubs in het zuiden van het land hebben met 55% het vaakst financiële zorgen, 39% moet daar nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Ook in het westen (nu 35%) en in de grote steden (41%) nam het aantal sportclubs met geldzorgen de afgelopen twee jaar toe. Sportclubs in het oosten van het land volgen - net als clubs in Noord-Nederland - deze trend niet.

Energiekosten

De energierekening is een grote kostenpost voor sportclubs: een gemiddelde club is 10.000 tot 20.000 euro per jaar kwijt aan gas en licht. Opvallend is dat de respondenten hun energieverbruik veel lager inschatten: gemiddeld genomen dénken zij 6.650 euro per jaar kwijt te zijn. Bovendien heeft 45% van de respondenten er geen idee van of hun club meer energie verbruikt dan nodig is, of juist verantwoord omgaat met energie. 

Categorie:
Provincie: