vrijdag, 30. september 2016 - 9:41 Update: 30-09-2016 11:07

PostNL bezorgde brieven vorig jaar op tijd

PostNL bezorgde brieven in 2015 op tijd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

PostNL heeft in 2015 voldaan aan de wettelijke eis om minimaal 95 procent van de brieven de volgende werkdag te bezorgen: 96,4% van de brievenbuspost en 96,8% van de rouwpost en de medische post werd op tijd bezorgd. Ook heeft PostNL genoeg postvestigingen om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander voldoende toegang heeft tot de dienstverlening van PostNL. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bevindingen aan PostNL bevestigd. ACM ziet erop toe dat PostNL zich aan de regels houdt.

Eisen aan PostNL

PostNL is als enige postvervoerder in Nederland verplicht om een basispakket aan diensten aan te bieden. De wet stelt daarom bepaalde eisen waaraan PostNL moet voldoen. Die eisen gaan over de kwaliteit van bezorgen en over de beschikbaarheid van dienstverlening. PostNL moet brievenbuspost binnen een dag op dinsdag tot en met zaterdag bezorgen; rouwpost en medische post worden ook op maandag bezorgd.

Voldoende postvestigingen

PostNL moest in 2015 volgens de wet minimaal 2000 postvestigingen hebben; van deze vestigingen moesten er ruim 900 een uitgebreid assortiment voeren. Bij vestigingen met een uitgebreid assortiment kunnen klanten terecht voor het kopen van postzegels, maar ook voor diensten als het laten aantekenen van post. PostNL voldoet aan de gestelde eisen.

Beschikbaarheid van dienstverlening

Binnen vijf kilometer van hun voordeur moeten Nederlanders in principe een postvestiging met voldoende assortiment van diensten vinden.  De wet hanteert voor inwoners in dunner bevolkte gebieden een iets lichtere norm dan voor inwoners in de meer stedelijke gebieden. Voor beide groepen geldt dat PostNL in 2015 aan die eis voldeed.

Categorie:
Provincie: