vrijdag, 30. september 2016 - 14:25 Update: 30-09-2016 18:30

Koenders roept Russische ambassadeur 'op het matje'

Koenders roept Russische ambassadeur 'op het matje'
Foto: RVD
Den Haag

Vrijdag heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur in Den Haag ontboden. 'Aanleiding daarvoor vormden uitspraken van de Russische Federatie over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17', zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

'Ongefundeerde kritiek onacceptabel'

In reactie op de presentatie door het Joint Investigation Team (JIT) van de eerste resultaten van dit onderzoek trokken woordvoerders van het Kremlin, het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en het Russische ministerie van Defensie de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel. De Russische ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is.

‘In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren’, aldus Koenders. 

Daarnaast heeft hij Rusland opgeroepen om volledig te blijven meewerken aan het onderzoek en daaropvolgende vervolging en berechting, conform resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad. De professionele en onafhankelijke werkwijze van het JIT en de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek zijn deze week door de internationale gemeenschap verwelkomd. Het gesprek vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: