zaterdag, 1. oktober 2016 - 14:38 Update: 01-10-2016 14:39

Filezwaarte in 3e kwartaal met 8 procent toegenomen

Filezwaarte in 3e kwartaal met 8 procent toegenomen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De filezwaarte in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen in vergelijk met vorig jaar. Dit heeft de ANWB bekendgemaakt.

'Ondanks de goede weersomstandigheden nam de filezwaarte de afgelopen 3 maanden met ruim 8 procent toe. De zwaarte tijdens de ochtendspitsen was vergelijkbaar met vorig jaar maar overdag en tijdens de avondspits  komt deze flink hoger uit', aldus de ANWB. 

Sinds begin van het jaar is de filezwaarte inmiddels 10 procent gestegen in vergelijk met 2015. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam is de doorstroming flink afgenomen  en steeg de filezwaarte met meer dan 25 procent ten opzichte van 2015. 

De ingrijpende werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam zorgden de afgelopen weken voor forse vertragingen. De ochtendspits is op dinsdag het drukst en tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. 

'Makkelijk te voorkomen aanrijdingen'

Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct leidden tot veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB  toch makkelijk te voorkomen zijn.

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was die op donderdagavond 29 september. Na een maand zonder noemenswaardige neerslag kreeg het verkeer voor het eerst te maken met regen tijdens de spits. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 695 kilometer file.

Weggebruikers moeten de komende maanden rekenen op meer van dergelijke zware spitsen nu de herfst begint en straks tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden.

Categorie:
Provincie: