vrijdag, 14. oktober 2016 - 8:02 Update: 14-10-2016 9:51

NS gooit dienstregeling volledig om

NS gooit dienstregeling drastisch om
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Op zondag 11 december 2016 gaat de nieuwe dienstregeling van start. Op zeven trajecten gaat NS meer treinen rijden. Ook wordt op een aantal trajecten de reis korter, komen er meer rechtstreekse verbindingen en zijn er kortere wachttijden op stations. Met deze nieuwe dienstregeling kan NS de komende jaren groei op het spoor mogelijk maken.

Zo verwacht NS volgend jaar 2% meer treinreizigers, wat circa 20.000 extra reizen met de trein per dag zijn. Er gaan ongeveer 150 treinen per dag meer rijden dan in 2016. Echter, niet overal kon de dienstregeling voor reizigers worden verbeterd. Op sommige trajecten zijn reizigers langer onderweg of moeten extra overstappen.

Dienstregeling opnieuw ontworpen 

De dienstregeling voor 2017 is volledig nieuw ontworpen en brengt veel veranderingen met zich mee. Voor bijna alle reizigers verandert er iets aan hun treinreis: van kleine wijzigingen in vertrektijden tot andere routes, extra of juist minder overstappen en andere aansluitingen. 

Intercity Den Haag – Eindhoven

De nieuwe Intercity van Den Haag naar Eindhoven gaat over de hogesnelheidslijn rijden. Hierdoor is een grote groep reizigers sneller op zijn bestemming. Deze treindienst wordt in twee stappen ingevoerd: in het begin van 2017 moeten reizigers nog overstappen in Breda.Lees hier meer informatie. Dit levert tot 9 minuten reistijdwinst op. Later in het jaar wordt het een rechtstreekse verbinding en is de tijdswinst tot 11 minuten. Tussen Den Haag en Eindhoven gaan grote groepen reizigers erop vooruit, maar dit heeft gevolgen voor reizigers van en naar Dordrecht. Ter compensatie van het verlies van de Intercity vanuit Dordrecht naar Eindhoven komt er een Intercity van Dordrecht naar Breda en rijdt de Sprinter Dordrecht-Breda rechtstreeks door naar Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Afwegingen nieuwe dienstregeling

Vanaf 11 december rijden er meer treinen, op sommige trajecten zijn reizigers sneller door het land of hoeven ze minder lang te wachten op het station. Op belangrijke bestemmingen krijgen reizigers meer rechtstreekse verbindingen. NS heeft niet overal de dienstregeling voor alle reizigers kunnen verbeteren. Reizigers rond onder meer Dordrecht moeten overstappen. Tussen Almere en Schiphol gaan meer Intercity’s rijden, maar de reistijd tussen Utrecht en Almere is tijdelijk in één richting vijf minuten langer. Ook kan deze treindienst tijdelijk Utrecht Overvecht niet bedienen. Reizigers vanuit Venlo en Helmond krijgen een rechtstreekse Intercity richting Den Bosch en Utrecht, terwijl reizigers tussen Venlo en Den Haag voortaan in Eindhoven overstappen. De reistijd tussen Vlissingen en Rotterdam wordt vier tot zes minuten langer doordat de Intercity vanuit Zeeland naar Amsterdam langer in Roosendaal blijft staan ten behoeve van 10 minuten reistijdwinst voor reizigers naar Brabant.

Dienstregeling online

Reizigers kunnen vanaf vrijdag 14 oktober 2016 om 12.00 uur de NS Reisplanner of de NS Xtra app raadplegen om te kijken wat op hun traject en aan hun reis wijzigt.

Categorie:
Provincie: