zondag, 16. oktober 2016 - 14:36 Update: 16-10-2016 17:55

Aantal otters in Nederland blijft gestaag groeien

Aantal otters in Nederland blijft gestaag groeien
Foto: freeimages.com
Wageningen

Het herstel van het aantal otters in Nederland zet door. 'Op dit moment leven er in Nederland in totaal 185 otters', zo heeft Wageningen Universiteit zondag bekendgemaakt.

Otter in 2002 op uitsterven

'De otters zijn in 2002 in de Weerribben-Wieden geherintroduceerd en doen het goed. Op dit moment leeft daar de grootste groep van in totaal 86 otters. Er is hard gewerkt aan herstel van leefgebieden en waterkwaliteit', aldus de universiteit. De otter stierf in Nederland uit door versnippering van zijn leefgebied, verkeer en milieuverontreiniging. Vorig jaar waren er in totaal 160 otters in Nederland.

Kwaliteit hele gebied otters verbeterd

Dat er steeds meer otters komen betekent ook dat de kwaliteit van het hele gebied is verbeterd. Daarin leven ook allerlei andere soorten, waaronder veel Rode-Lijstsoorten, en ook de mens profiteert van de kwalitatieve verbetering voor bijvoorbeeld drinkwater en recreatie.

DNA uit uitwerpselen gehaald

De ontwikkelingen in de populatie worden onderzocht met non-invasieve faecologie. Alterra Wageningen UR heeft een complexe techniek ontwikkeld waarbij DNA van otters kan worden gehaald uit uitwerpselen. Dit geeft veel informatie over de populatie, zonder dat otters gevangen hoeven te worden. 

Wie is een dochter van wie, welke otter heeft zich waar gevestigd? Zo weten de onderzoekers inmiddels van bijna alle in Nederland levende otters wie ze zijn. De populatie breidt zich meer en meer uit, otters zijn intussen gevonden tot in Gelderland en Zuid-Holland.  

Categorie:
Provincie: