maandag, 24. oktober 2016 - 11:35 Update: 24-10-2016 11:40

'Boze melkveehouders komen antwoord Staatssecretaris anders halen'

Boze melkveehouders komen antwoord Staatssecretaris anders halen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft nog een week om met een oplossing te komen die 20.000 melkveehouders weer toekomstperspectief biedt. Dat stelt de groep bezorgde boeren die onder de naam 'laarzenactie' Van Dam oproept om de sector duidelijkheid te geven.

Tot nu toe heeft deze gelegenheidsalliantie van melkveehouders nog geen concrete plannen van de staatssecretaris gehoord. Hun volgende stap is om, na deze week, het antwoord in Den Haag te komen ophalen.

Onder de naam laarzenactie is vorige week een aantal bezorgde boeren uit het Oosten van Nederland een actie gestart op sociale media. Dit raakte duidelijk een snaar bij collega-boeren, want de actie breidde zich snel uit over de rest van Nederland. Boeren vragen duidelijkheid van staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) rond de mestwetgeving. Zij vrezen voor het verlies van derogatie en daarmee het voortbestaan van hun gezinsbedrijf. Verlies van derogatie zou betekenen dat er 480.000 koeien weg zouden moeten.

Samen met de sector was er een oplossing bedacht, namelijk een stelsel van fosfaatrechten. Die zou  pijnlijk zijn voor de boeren, maar zij waren bereid hun bedrijfsvoering aan te passen omdat dit uitzicht gaf op behoud van derogatie. Daarmee ontstond tevens duidelijkheid zodat familiebedrijven toekomstplannen konden maken.

Te laat om derogatie veilig te stellen?

Dit plan werd op 2 juli 2015 aangekondigd. Bijna 500 dagen later is dit plan afgekeurd door de Europese Unie, tot verrassing van Van Dam. Volgens laarzenactie heeft de PvdA-staatssecretaris onvoldoende contact gehouden met de EU, over de voortgang van het proces. Zoals Berny Remerink, één van de deelnemers aan laarzenactie stelt: ‘Van ons mag je verwachten dat we weten hoe je een koe moet melken, van een staatssecretaris mag je verwachten dat hij weet hoe je een wet moet maken’. Boeren zijn bang dat het nu te laat is om de derogatie nog veilig te stellen.

Onzekerheid mag niet langer duren

Van Dam heeft afgelopen vrijdag in Nieuwsuur aangegeven het belang van derogatie te zien voor de sector, het milieu en de Nederlandse maatschappij. Een concrete aanzet voor een oplossing heeft hij echter nog niet genoemd. De onzekerheid bij de boerengezinnen en bedrijven die gerelateerd zijn aan de landbouw duurt echter voort.

De laarzenactie boeren verwachten nu snel duidelijkheid over het behoud van derogatie. Mocht deze er niet spoedig komen, dan komen zij naar Den Haag om het antwoord op te halen bij de staatssecretaris. Uiteraard is Van Dam ook eerder welkom op één van de bedrijven van laarzenactie om zijn oplossingen te bespreken.

Derogatie : een aantal landen in Europa mogen vanwege gunstige klimaat en vruchtbare grond meer koeienmest op hun grond brengen, die in verhouding staat tot de gewasopbrengst en hoge bodemvruchtbaarheid. Hierdoor mogen ook meer koeien gehouden worden.

Categorie:
Provincie: