dinsdag, 25. oktober 2016 - 11:34 Update: 25-10-2016 12:56

Drie partijen nog in de race om exploitatie Paleis Soestdijk

Wie van de drie voor paleis Soestdijk
Foto: Archief EHF
Soestdijk

Drie plannen voor een nieuwe bestemming voor paleis Soestdijk gaan door naar de laatste ronde. De drie partijen mogen eind april volgend jaar een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen en hun plannen uit te voeren. Een vierde partij die in de race was, valt af.

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden van Baarn en Soest en Provinciale Staten van Utrecht zijn geïnformeerd. De gemeenten en de provincie zijn ook al eerder in de procedure betrokken.

De drie plannen zijn:

Eden Soestdijk

Dit voorstel is geïnspireerd door het Eden Project in Engeland. Soestdijk wordt een paradijs van duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het innovatieve denken te prikkelen. In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch regenwoud. Hier krijgt de bezoeker een experience naar de planeet Mars.
Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komt woningbouw (100-125 woningen).

Made by Holland

Dit plan maakt een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen.

Nationaal Ensemble

Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal. In het paviljoen komt een ‘Cathédrale d’Images’, met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek.
Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen 70 appartementen en herenhuizen.

Kwalitatief in orde, zakelijk rendabel

Een onafhankelijke commissie van deskundigen heeft alle plannen beoordeeld. De plannen die door mogen naar de slotronde, voldoen alle drie aan de kwalitatieve eisen die gesteld waren door het Rijk, de gemeenten Baarn en Soest en de provincie Utrecht.

De nieuwe bestemming van paleis en landgoed moet duurzaam en passend zijn. Restauratie is nodig, aanpassing en eventueel uitbreiding kan ook. Het plan moet financieel solide zijn, zakelijk rendabel ook op de lange termijn. Verder moet het nieuwe Soestdijk toeristische en recreatieve voorzieningen bieden en openbaar toegankelijk zijn. Een nieuwe bestemming doet recht aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Het paleis, de bijgebouwen en het landgoed blijven één geheel.

Een vierde plan – voor een internationaal handelshuis – is afgevallen. Vooral de openstelling en de aantrekkingskracht voor het brede publiek was onvoldoende.

Beste bod telt

Aangezien alle drie de plannen kwalitatief aan alle eisen voldoen, telt in de laatste ronde alleen nog het bedrag dat de partijen bieden, in combinatie met eventuele voorwaarden. Naar de inhoud van de plannen wordt niet opnieuw gekeken. De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen.

Categorie:
Provincie: