dinsdag, 25. oktober 2016 - 13:53 Update: 25-10-2016 14:05

Acht jaar celstraf voor mislukte moordpoging op varkensboer

Acht jaar celstraf voor mislukte moordpoging op varkensboer
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Boekel/Megen

Een 45-jarige man uit het Noord-Brabantse Megen is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor een poging tot moord. Dit heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

'De verdachte probeerde in augustus 2015 een varkensboer uit Boekel te vermoorden', aldus de rechtbank. De verdachte stond met zijn scooter bij het bedrijf van het slachtoffer en vroeg hem om hulp. 

Mitrailleur 

Vervolgens trok hij een automatisch vuurwapen tevoorschijn uit de scooter, richtte het wapen op het slachtoffer en deed verwoede pogingen om het vuurwapen door te laden. Hij slaagde er niet in het wapen af te vuren. Het slachtoffer zag toen kans een maisveld in te vluchten.

Plan

Volgens de rechtbank ging de verdachte planmatig te werk. Dat blijkt onder meer uit camerabeelden waarop te zien is dat de verdachte op een roodkleurige scooter langs het bedrijf van het slachtoffer reed, keerde en terugreed. 

Ook uit het tijdsverloop tussen het moment waarop de verdachte door verschillende getuigen (en ook het slachtoffer) nabij het bedrijf is gesignaleerd en het tijdstip van het benaderen van het slachtoffer, kan de planmatige aanpak worden opgemaakt. Bovendien was de verdachte kennelijk specifiek op zoek naar de man, hoewel de verdachte en het slachtoffer elkaar niet kenden.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder meer meegewogen dat de verdachte geen openheid van zaken heeft gegeven over zijn handelen en evenmin een motief heeft gegeven. De verdachte heeft door zijn handelen blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander. 

Enorme impact

Op het slachtoffer en zijn gezinsleden heeft deze aanslag tot op de dag van vandaag een enorme impact. Dat het slachtoffer de aanslag heeft overleefd, is louter aan toeval te danken en geenszins aan het handelen van de verdachte.

Categorie:
Provincie: