woensdag, 26. oktober 2016 - 13:05 Update: 26-10-2016 17:05

Verdeeldheid over leeftijd voor zelfdoding bij voltooid leven

Kamer debateert over plan stervensbegeleiding bij voltooid leven
Foto: fbf
Den Haag

De Tweede Kamer debateert woensdag over het kabinetsplan om stervenshulp toe te staan voor mensen die hun leven voltooid vinden.

De tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders zijn groot. Zo krijgt het plan steun van de regeringspartijen en zijn de kleine christelijke partijen fel tegen. Ook de SP is tegen. De partij wil meer onderzoek en geen nieuwe wet naast de huidige wetgeving. De PVV wil nog even nadenken voor er een standpunt komt, maar vreest dat mensen euthanasie willen 'omdat ze anderen niet tot last willen zijn'. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemde het wetsvoorstel eerder: 'Huiveringwekkend' en partijgenote Carla Dik-Faber voegde daar aan toe: 'Ik wil mensen niet opgeven' en 'Ze kunnen druk voelen vanuit de samenleving'. Carla Dik-Faber vindt dat de overheid het leven van kwetsbare mensen moet beschermen. De SGP heeft niets met het wetsvoorstel en dreigt zelfs met het zware politieke wapen van een motie van afkeuring tegen de plannen.

De VVD vindt dat een zelfgekozen eind an een voltooid leven voor alle leeftijden mogelijk moet zijn, mits het zorgvuldig geregeld is. Dan zou de wet gelden voor iedere 18 plusser die toerekeningsvatbaar is. Alles moet volgens de partij dan wel plaatsvinden onder zorgvuldige criteria. Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die niet ziek zijn maar vinden dat het mooi geweest is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als ze hun leven willen beëindigen. Het zou een verruiming betekenen van de euthanasiewet. Bij de voorstanders van het kabinetsplan heerst verdeeldheid over de leeftijd voor een zelfgekozen dood.