maandag, 31. oktober 2016 - 10:13 Update: 31-10-2016 10:49

TU-studenten willen meer geld voor technische studies

TU-studenten willen meer geld voor technische studies
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

In een open brief aan minister Jet Bussemaker schrijven de studentenorganisaties van de vier Technische Universieteiten (TU's) en het Interstedelijk Studenten College (ISO) dat er meer geld moet komen om de toestroom van studenten aan te kunnen.

Volgens de TU's is de financiële nood zo hoog dat bij sommige studies een studentenstop dreigt. TU's : 'We kunnen met de huidige financiering de kwaliteit van onze opleidingen niet meer garanderen, maar een numerus fixus is ook onacceptabel.' In tien jaar tijd is het aantal technische studenten gegroeid  van 32.000 naar 53.000 studenten. Nog maar een paar jaar geleden dreigde er een gigantisch tekort aan technische studenten. Overheid, bedrijfsleven, werkgevers en werknemers en studenten werkten samen met het doel om 40 procent van de scholieren te laten kiezen voor een technische studie. En dat had resultaat. Het probleem is alleen dat de budgetten niet meegroeien, met alle gevolgen van dien.

Inmiddels hebben vier technische universiteiten een studentenstop aangekondigd voor twaalf opleidingen. ISO-voorzitter Jan Sinnige: 'De deur voor technische studenten is nu dicht en die moet open worden geramd. Dat kan alleen gebeuren door extra geld vrij te maken, zonder het van andere opleidingen af te snoepen.' Dat de opleidingen met financiële problemen kampen, ondervinden de studenten aan den lijve. Zo krijgen Delftse studenten regelmatig college in een bioscoopzaal. Op andere universiteiten ontbreekt het aan voldoende laboratoria. Studenten van de TU Eindhoven moeten daardoor virtueel leren pipetten te gebruiken.

Categorie:
Provincie: