maandag, 31. oktober 2016 - 17:14 Update: 31-10-2016 17:34

Oud-voorzitter Nederlandse Politiebond Han Busker kandidaat voorzitter FNV

Oud-voorzitter Nederlandse Politiebond Han Busker kandidaat voorzitter FNV
Foto: FNV
Amsterdam

De oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Han Busker wordt door het algemeen bestuur voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de FNV. 'Busker is op dit moment lid van het FNV-bestuur en verantwoordelijk voor onder meer zorg en pensioenen', meldt FNV maandag.

‘De afgelopen jaren heb ik bij de politie ervaren hoeveel we dingen voor elkaar kunnen krijgen door samen in actie te komen voor onze eisen: meer mensen om het werk te doen, een respectvolle behandeling van de mensen op de werkvloer en een betere beloning. En ik heb daarbij ook gemerkt dat je pas echt een vuist kunt maken, als je eerst serieus met je achterban gaat praten. Die ervaring wil ik graag inbrengen in de FNV-strijd voor echte banen en een eerlijke samenleving’, zegt Busker.

Uniek in de wereld

Nederlands grootste vakbond staat aan het begin van een half jaar waarin ruim 1 miljoen leden zich kunnen uitspreken over een nieuw bestuur, een voorzitter en een nieuw ledenparlement. Uniek in de wereld is dat alle leden zich per referendum mogen uitspreken over de kandidaten voor het voorzitterschap. Onderdeel van de procedure is dat ook netwerken, sectorraden, aangesloten bonden en het algemeen bestuur kandidaten kunnen voordragen.

Han Busker: ‘Een sterke vakbond is niet alleen goed voor de leden maar ook voor de hele samenleving. Want anders krijg je doorgeslagen marktwerking en draait het alleen om de centen in plaats van om mensen. Ik wil mij er graag voor inzetten om de vernieuwde FNV verder op te bouwen vanuit vakmanschap en vanuit sterke sectoren zoals dat nu al gebeurt bij vervoer, metaal, onderwijs en politie.‘

'Krachtig en verbindend'

Leo Hartveld, algemeen secretaris van het bestuur en verantwoordelijk voor verenigingszaken:  ‘Wij constateren unaniem dat Han Busker een krachtig en verbindend kandidaat is om als voorzitter de vernieuwde FNV te leiden en verder te ontwikkelen. Wij kennen hem als een teamspeler met een scherpe visie en grote betrokkenheid, en vinden allemaal hem de meest geschikte kandidaat. En als je zoiets vindt als bestuur, dan moet je daar ook naar handelen.’

Wie FNV-lid is en ook denkt dat hij of zij geschikt is voor de verantwoordelijke post van voorzitter wordt uitdrukkelijk opgeroepen om dat uiterlijk woensdag 2 november te laten weten.

Stemmen van 1 februari tot 9 maart 2017

Elke kandidaat wordt vervolgens getoetst aan de zware eisen die de functie stelt. De definitieve kandidatenlijst voor het voorzitterschap wordt uiterlijk begin december bekendgemaakt.

Tussen 1 februari en 9 maart 2017 kunnen alle FNV-leden dan online hun stem uitbrengen op de verschillende kandidaten. De uitslag van de verkiezingen wordt op vrijdag 10 maart bekendgemaakt tijdens de eerste vergadering van het nieuwe ledenparlement.

CV Han Busker

Na zijn opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee ging Han Busker (1960) op zijn 26e werken bij de gemeentepolitie Amsterdam en later op Schiphol. Met 32 werd hij actief bij de Marechausseevereniging Marver waarvan hij later 8 jaar lang voorzitter was. De afgelopen 8 jaar was hij vervolgens voorzitter van politiebond  NPB en sinds 2012 tevens lid van het Algemeen Bestuur met de portefeuilles zorg en pensioenen.

Categorie:
Provincie: