donderdag, 10. november 2016 - 20:59 Update: 10-11-2016 21:24

Zwangere terreurverdachte uitgeleverd aan Nederland

Zwangere terreurverdachte uitgeleverd aan Nederland
Foto: BlikopNieuws.nl
Breda

De Servische oveheid heeft de 26-jarige Ramona S. uit Maastricht die zich wilde aansluiten bij de jihadistische strijders van IS donderdag aan Nederland uitgeleverd. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Breda.

De zwangere verdachte werd op 9 september jl. in Belgrado aangehouden op last van de officier van justitie. Ze zou zich hebben willen aansluiten bij het door IS gecontroleerde gebied in Irak en Syrië om deel te nemen aan de gewapende terroristische strijd.  Ze zal vrijdag voor de rechter-commissaris van de rechtbank Zeeland-West-Brabant worden geleid.

De 26-jarige vrouw werd twee keer eerder tegen gehouden. Er waren toen onvoldoende wettelijke mogelijkheden om haar langer vast te houden of onder toezicht te stellen. Ze is nog verdacht in deze zaken.

Gewelddadig jihadisme

De aanpak van het OM richt zich op mensen die verdacht worden van deelname aan de gewapende strijd en van het plegen van oorlogsmisdrijven. Ook het ronselen in Nederland van strijders en het steunen van strijders met geld of goederen is strafbaar. Daarom worden uitreizigers tegengehouden en worden uit het strijdgebied teruggekeerde uitreizigers zo mogelijk vervolgd.