vrijdag, 11. november 2016 - 14:53 Update: 11-11-2016 19:55

Rijexamen doen op je zeventiende wordt nu wettelijk geregeld

Rijexamen op je 17e wordt wettelijk geregeld
Foto: fbf
Den Haag

Vrijdag heeft de ministerraad op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) ingestemd met het wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat jongeren vanaf 17 jaar kunnen opgaan voor het rijexamen. Dit meldt het ministerie van IenM vrijdag.

Als 17-jarigen slagen kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Minister Schultz van Haegen: ‘Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur.’

2toDrive

Het wetsvoorstel volgt op een tijdelijke regeling met begeleid rijden (2toDrive) die in 2011 van kracht is geworden.  Uit een evaluatie van deze regeling door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat de deelnemende jonge automobilisten het begeleid rijden serieus nemen, alvast veel rijervaring opdoen en zo op een veilige manier leren autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Inmiddels zijn er ruim 170.000 17-jarigen geslaagd voor hun B-rijbewijs.

Tijdelijk wordt definitief

Op basis van de positieve ervaringen is besloten om de tijdelijke regeling definitief te maken. Onderliggende wetgeving zal nu verder worden uitgewerkt. Nederland sluit daarmee aan op landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden, waar jonge automobilisten ook onder begeleiding de weg op mogen.

Categorie:
Provincie: