dinsdag, 15. november 2016 - 8:59 Update: 15-11-2016 9:25

Derde interne onderzoek naar cor- lid politie

Derde onderzoek politietop
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De politie zal een derde onderzoek starten naar de bestedingen van de Centrale Ondernemingsraad (COR).

Het nieuwe onderzoek zal zich richten op een lid van de COR en komt voort uit het oriënterend onderzoek naar exorbitant uitgavenpatroon van de raad. De COR kwam afgelopen jaar in opspraak vanwege luxe feestjes in dure hotels, cruises en het huren van absurd dure vergader-locaties onder leiding van voorzitter Frank Giltay.

Minister Van der Steur heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek. De pas aangestelde korpschef Erik Akerboom deed onder andere aangifte tegen ex-voorzitter Giltay. Ook de rol van de toemalige korpschef Gerard Bouman is onderwerp van onderzoek. 

Drie soorten onderzoek

Het korps kent drie verschillende soorten onderzoek naar gedragingen van medewerkers. Het oriënterende onderzoek betreft een verkennend onderzoek of vooronderzoek naar mogelijk laakbaar en verwijtbaar handelen, naar plichtsverzuim of naar strafbare feiten. Bij een intern onderzoek geeft de korpschef, politiechef of directeur de opdracht om onderzoek in te stellen naar vermoedelijk plichtsverzuim zoals omschreven in artikel 76 van het BARP. Dit noemen we ook wel een disciplinair onderzoek. Een strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van de officier van justitie. Daarbij gaat het om een verdenking van strafbaar handelen, een aangifte (door een burger) van vermeend strafbaar handelen of de mogelijkheid dat de politie een strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: