woensdag, 16. november 2016 - 21:05 Update: 16-11-2016 21:11

Nominaties Domste Bontje 2016 bekend

Nominaties Domste Bontje 2016 bekend
Foto: Bont voor Dieren
Amsterdam

Vandaag start de verkiezing voor het Domste Bontje van 2016. De populaire jaarlijkse internetverkiezing van bekende Nederlanders die bont dragen wordt georganiseerd door dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

De genomineerden van 2016 zijn rapper en vlogger Boef, rapper Lil’ Kleine, oud-burgemeester Onno Hoes, acteur Everon Jackson Hooi, zanger Rolf Sanchez en de Nederlandse nertsenfokkers.

Twee rappers 

Op de lijst van genomineerden staan twee rappers.  Rapper Boef en rapper Lil’ Kleine worden veelvuldig gezien in bont en weigeren te reageren op oproepen van Bont voor Dieren om dit dierenleed af te zweren. Acteur Everon Jackson is, na Lieke van Lexmond en Winston Gerschtanowitz, de derde soapie die graag met bont rondloopt en verdient vanwege zijn jas met coyotebont een nominatie. Zanger Rolf Sanchez liet weten de strijd tegen bont te steunen, maar hechtte teveel waarde aan zijn jas om er afstand van te doen. 

 Onno Hoes

Dit jaar staat er ook een politicus op de lijst. Oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes geeft niet veel om wasbeerhonden, hij wordt veelvuldig gespot in een jas met een kraag van deze prachtige dieren. Een unicum in de jaarlijkse verkiezing is de nominatie van de Nederlandse nertsenfokkers. Ondanks een nertsenfokverbod blijven zij uitbreiden en procederen, wat hen een verdiende nominatie oplevert.  

Natalie La Rose 

Zangeres Natalie La Rose werd ook benaderd, maar schrok enorm van het dierenleed waarmee ze geconfronteerd werd. Vanuit Los Angeles liet ze weten: "Hey allemaal, ik wil deze verklaring afgeven aan iedereen die ooit is gekwetst of beledigd door het dragen van bont van echte dieren voor imago of status. Mijn team en ik hebben waarschijnlijk onvoldoende aandacht besteed aan de voorbereidingen van de diverse fotoshoots en hebben niet genoeg tijd besteed aan het controleren van de herkomst van bepaalde kledingstukken of schoeisel. Ik ben volstrekt tegen het gebruik van echt bont en zal ervoor zorgen dat wij in de toekomst niet dezelfde fout zullen maken. We moeten onze dieren beschermen en te allen tijde van ze houden.”

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: ”De jaarlijkse Dom Bontje verkiezing vraagt aandacht voor het dierenleed achter bont. Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bont(kraag) blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd.”

Duizenden mensen brengen ieder jaar via www.bontvoordieren.nl hun stem uit op de Domme Bontjes. Daarmee is de verkiezing een succesvol middel gebleken om aandacht te vragen voor het dierenleed achter het gebruik van echt bont. De verkiezing loopt tot 31 december 2016, waarna in januari 2017 de winnaar van deze oneervolle verkiezing bekend zal worden gemaakt. 

Categorie:
Provincie: