donderdag, 17. november 2016 - 18:35 Update: 17-11-2016 18:42

Kentekenplaatje en helm verplicht voor speed-pedelecs

Kentekenplaatje en helm verplicht voor speed-pedelecs
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vanaf 1 januari worden speed-pedelecs gezien als bromfietsen. 'Voor de speed-pedelec rijders gelden dan dezelfde regels als bromfietsbestuurders', meldt het ministerie van ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag.

De speed-pedelecs mogen buiten de bebouwde kom max 45 km/u en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad max 30 km/u. Is er geen bromfietspad, dan rijden speed-pedelecs op de rijbaan.

Helm

Hiermee worden de regels voor de weggebruikers helderder. Ga je sneller, dan moet je een helm op en rijd je binnen de bebouwde kom op (brom)fietspaden of op de rijbaan. Dit draagt bij aan de verkeersveiligheid.

Kentekenplaatje

Binnen een half jaar moeten alle speed-pedelecs een bromfietskenteken hebben (geel kentekenplaatje). De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Voor de eigenaren van de speed-pedelecs is dit kosteloos.

Zodra ze gekentekend zijn als bromfiets, kunnen de bestuurders kiezen voor bromfietshelmen of helmen die voldoen aan de nieuwe helmnorm speciaal ontwikkeld voor speed-pedelecs. De laatste komt waarschijnlijk binnenkort op de markt.

Nu nog snorfiets

Speed-pedelecs worden nu nog gezien als snorfiets. Snorfietsen mogen maximaal 25 km/u. Deze herken je aan een blauw kentekenplaat. Voor elektrische fietsen gelden dezelfde regels als voor fietsen. Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning tot max 25 km per uur en een vermogen van max 250 Watt.

Categorie:
Provincie: