maandag, 28. november 2016 - 16:02 Update: 28-11-2016 16:13

Vrijspraak voorbereiding liquidaties, celstraffen voor criminele organisatie en wapens

Vrijspraak voorbereiding liquidaties, celstraffen voor criminele organisatie en wapens
Foto: Archief EHF
Utrecht/Nieuwegein

Maandag heeft de rechtbank Amsterdam de leden van een bende in Nieuwegein vrijgesproken van het voorbereiden van concrete liquidaties. Dit meldt de rechtbank maandagmiddag.

Bewijslast voorbereiding moord

'Hoewel de wapens en gestolen snelle auto’s met daarin aangetroffen petflessen met benzine bewijzen dat de bende liquidaties op het oog had, ligt de bewijslast voor de voorbereiding van een concrete moord hoger. Dat bewijs heeft de officier van justitie niet kunnen leveren', aldus de rechtbank.

Deelneming criminele organisatie

De Amsterdamse rechtbank legde acht mannen uit Utrecht en omgeving celstraffen op van drie tot acht jaar voor deelneming aan een criminele organisatie. Die criminele organisatie had  onder meer moord als oogmerk. 

Wapenarsenaal

De rechtbank houdt daarnaast vier van de mannen verantwoordelijk voor een arsenaal van (automatische) wapens dat in juli 2015 in Nieuwegein is aangetroffen. De officier van justitie had straffen geëist tot zeventien jaar. Doordat de rechtbank de mannen vrijspreekt van concrete liquidatieplannen, komt de rechtbank tot lagere straffen. 

Op wapenbezit staat maximaal vier jaar en op deelname aan een criminele organisatie maximaal zes jaar. Aangezien er maar één straf kan worden opgelegd die niet hoger kan zijn dan een derde boven het hoogste maximum (6 + 1/3 van 6) kan de rechtbank de vier leden die zij verantwoordelijk houdt voor het wapenarsenaal niet meer dan acht jaar opleggen.