maandag, 5. december 2016 - 10:11 Update: 05-12-2016 10:38

Volkswagen-importeur Pon opnieuw in opspraak om fraude

Volkswagen-importeur Pon opnieuw in opspraak om fraude
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leusden

Bij Volkswagen-importeur Pon is er opnieuw een fraudezaak aan het licht gekomen. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat Pon jarenlang onderdelen van de graafmachine fabrikant Caterpillar heeft verhandeld en dat gebeurde volgens de krant buiten de boekhouding om.

De extra inkomsten zouden zijn besteed aan dure Ferrari's en luxe zakenreisjes. Pon is wereldwijd de grootste handelaar van Caterpillar-motoren. Volgens het FD verhandelde Pon de motoren aan landen waar het eigenlijk niet mocht. Deze handel zou buiten de boeken om zijn gegaan.

Zo wist de importeur de afgelopen tien jaar illegaal voor 75 miljoen euro aan spullen te verhandelen. Het extra geld dat daarmee verdiend werd kwam bij een aantal handelaren terecht, zo stelt het FD. Als voorbeeld noemt de krant een parttime Pon-accountmanager die in een blauwe Ferrari voorreed bij een rechtszaak. Maar daarnaast werd flink geld uitgegeven aan andere luxe.

Het is niet de eerste keer dat Pon in opspraak komt in een fraudezaak. Onlangs kocht het bedrijf een strafvervolging af voor 12 miljoen euro. Deze zaak had betrekking op omkoping van defensie- en politieambtenaren bij aanbesteding van dienstauto's. Acht werknemers werden schuldig bevonden. 

Categorie:
Provincie: