dinsdag, 6. december 2016 - 9:16 Update: 06-12-2016 13:29

Politie rolt bende autoinbrekers op

Negen aanhoudingen in onderzoek naar auto-inbraken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
's-Hertogenbosch

In een internationaal onderzoek naar auto-inbraken pakte de politie dinsdag 6 december negen mannen op in de leeftijd van 18 tot 33 jaar. Zes daarvan werden van hun bed gelicht in ’s-Hertogenbosch-West. De politie pakte de drie andere verdachten op in hun woningen in Rosmalen, Drunen en Rotterdam.

De politie en het Openbaar Ministerie Oost-Brabant verdenken de mannen ervan dat ze in wisselende samenstelling sinds juni 2016 met grote regelmaat op pad waren om auto-inbraken te plegen door heel Nederland en België. De Belgische politie begon een onderzoek nadat in de omgeving van Mechelen meerdere auto-inbraken werden gepleegd. Dat onderzoek leidde de Belgische politie naar verdachten uit ’s-Hertogenbosch, waarop de Nederlandse en Belgische politie de handen ineen sloegen.


In Nederland zou de groep verantwoordelijk zijn voor zeker dertig auto-inbraken, die onder meer plaatsvonden in Monster, Almere, Terheijden, Moerdijk en Raamsdonksveer. De Belgische politie verdenkt de groep van ruim negentig auto-inbraken.

Doorzoekingen

De politieactie begon dinsdagochtend rond 7.30 uur. Bijna zeventig agenten doen uitgebreid onderzoek in en om de woningen van de verdachten. Ook wordt een garagebox in ’s-Hertogenbosch doorzocht. Er wordt gezocht naar spullen die in verband kunnen worden gebracht bij de inbraken. Nadrukkelijk wordt ook gekeken naar de gestolen goederen, waaronder navigatiesystemen, stuurwielen en airbags. In een woning in Tilburg zoekt de politie naar administratie van een bedrijf.

Heling

Goederen als navigatiesystemen, stuurwielen en airbags leveren op de zwarte markt flink wat geld op. Om die reden deed de recherche ook nadrukkelijk onderzoek naar mogelijke helers van de gestolen spullen. Wie heling bestrijdt, pakt dus ook diefstal aan. Voor heling werd een 33-jarige man uit Rotterdam opgepakt.

Uitlevering

Vier van de negen verdachten worden formeel alleen verdacht van inbraken in België en worden om die reden direct uitgeleverd aan België. Het is niet uit te sluiten dat de vier ook voor Nederlandse inbraken in aanmerking komen. De andere vijf zitten vast voor Nederlandse zaken en worden later uitgeleverd aan België om zich daar te verantwoorden voor hun aandeel in Belgische zaken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: