zaterdag, 10. december 2016 - 19:19 Update: 10-12-2016 20:47

Nieuwe hulp vluchtelingen Syrië

Nieuwe hulp vluchtelingen Syrië
Foto: RVD/Arenda Oomen
Den Haag

Nederland schiet opnieuw de vluchtelingen in Syrië te hulp. Het gaat hier om Syriërs die in het land zelf onder erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven als een grote groep Irakezen die vanuit Mosul naar Noord Syrië is gevlucht. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft daartoe besloten nu de nood aan ondersteuning opnieuw hoog is opgelopen.

‘Het aanhoudende geweld leidt ertoe dat het beroep op humanitaire hulp onverminderd doorgaat. Bemiddelingspogingen om het lijden van de bevolking te verlichten verzandden helaas steeds. Maar dat betekent niet dat we lijdzaam toezien en onschuldige mensen aan hun lot overlaten,’ aldus Ploumen.

De hulp aan Syriërs die nog in het land zelf verblijven bestaat onder meer uit voedsel en water, het ondersteunen van gezondheidszorg en het bieden van non-food- items, zoals matrassen en kookspullen. Deze worden verstrekt via lokale hulporganisaties die nauw samenwerken met de VN en zeer goed op de hoogte zijn welke mensen het meest in de knel zitten. Een andere groep die op hulp mag rekenen zijn Irakezen die Mosul zijn ontvlucht sinds de strijd tussen terreurorganisatie IS en het Irakese leger medio oktober is losgebarsten. Een deel van deze vluchtelingen wordt nu opgevangen in het noorden van Syrië. Zij hebben een tekort aan alle basisbehoeften, zoals voedsel, onderdak, winterjassen, dekens, schoenen en medische zorg.

De totale waarde van de humanitaire hulp die nu wordt gegeven bedraagt 2,3 miljoen euro. De afgelopen 3 jaar heeft ons land voor ruim 296 miljoen euro aan noodhulp uitgetrokken. Sinds het begin van het conflict in Syrië in 2012 gaat het om een bedrag van meer dan 357 miljoen euro, voor zowel ontheemden in Syrië als vluchtelingen in de buurlanden. Daarmee staat Nederland bij de top tien aan donoren. Zie ook onderstaande tabellen.

Categorie:
Provincie: