maandag, 12. december 2016 - 14:27 Update: 12-12-2016 14:45

OM wil voorbereiden liquidaties bestraft zien en gaat in hoger beroep

OM wil voorbereiden liquidaties bestraft zien en gaat in hoger beroep
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) wil het voorbereiden van liquidaties in de strafzaak tegen zes mannen ook bestraft zien en heeft daarom tegen de vrijspraak hoger beroep ingesteld. Dit meldt het OM maandag.

26Koper

Deze vrijspraak maakte deel uit van het vonnis twee weken geleden van de rechtbank Amsterdam in de zaak 26Koper, een grootschalig onderzoek naar een uitzendbureau voor liquidaties in de onderwereld. 

In deze zaak stonden verdachten ook terecht vanwege een arsenaal van (automatische) wapens dat in juli 2015 in Nieuwegein is aangetroffen. De rechtbank legde acht mannen uit Utrecht en omgeving celstraffen op van drie tot acht jaar voor deelneming aan een criminele organisatie. Deze organisatie had onder meer moord als oogmerk. 

De rechtbank sprak de leden van de bende vrij van het voorbereiden van concrete liquidaties. Naar het oordeel van de rechtbank had het OM het bewijs daarvoor niet kunnen leveren. Volgens de rechtbank had duidelijk moeten zijn wie geliquideerd zou worden. De rechtbank kwam dan ook tot lagere straffen dan door het OM geëist. De hoogte van de opgelegde straffen bleef steken op acht jaar in plaats van de geëiste 17 jaar. 

In de ogen van het OM was er voldoende bewijs voor de voorbereiding van liquidaties. De verdachten gingen planmatig te werk, brachten slachtoffers in kaart, spraken over liquidaties en hadden de beschikking over uitgeteste wapens. Twee gestolen snelle auto's met valse kentekenplaten stonden permanent rijklaar. Alles was in afwachting van het moment van die ene actie. 

Dilemma 

In de zaak 26Koper werden politie en OM geconfronteerd met een steeds terugkerend dilemma bij het verijdelen van liquidaties. De bedoeling is nadrukkelijk dat vroegtijdig kan (en moet) worden ingegrepen, terwijl een strafrechtelijke vervolging mogelijk blijft. Het kernpunt in de zaak 26Koper is of er te vroeg is ingegrepen om te kunnen spreken van strafbare voorbereiding. 

Categorie:
Provincie: