maandag, 12. december 2016 - 16:49 Update: 12-12-2016 20:24

Vriezer verdachte illegale puppyhandel Holwerd vol met 23 dode honden

Verdachte illegale puppyhandel Holwerd heeft 23 dode honden in vriezer
Foto: SXC
Holwerd

Na de aanhouding maandagochtend door de politie, van een 20-jarige man uit Drachten in het Friese Holwerd, in een loods aan de Grândyk ontdekte de politie 23 dode honden in een vriezer in de loods. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Loods

In de loods waarvan hij een gedeelte had gehuurd, bood de man via Marktplaats hondenpups te koop aan. Na de aanschaf van de pups kwamen kopers onder andere tot de ontdekking dat de bij de pups horende eigendomspapieren vals waren. De verdachte is na zijn aanhouding in verzekering gesteld.

Niet goed verzorgd en niet ingeënt

Tevens bleek uit onderzoek dat een groot deel van deze pups uit Oost-Europa komen en onder slechte omstandigheden worden gefokt. Zo worden ze vaak niet ingeënt en sterven korte tijd later aan Parvo. 

Meerdere door de 20-jarige verdachte verkochte pups stierven kort na de verkoop. De politie heeft 10 aangiften van illegale puppyhandel opgenomen waarvan deze man verdacht wordt. Ook kwamen er meerdere meldingen via het landelijke nummer 144 over de verdachte verkoop van de man.

Veel geld

Verkopers verdienen veel geld met de pups (gemiddeld 400 a 500 euro per pup). Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof de pup uit zijn nestje komt en het paspoort manipuleert (valse stempels en papieren).  Tevens krijgen ze een slechte huisvesting en worden niet ingeënt. 

23 dode honden in vriezer

In totaal werden er negen pups aangetroffen en zestien volwassen honden aangetroffen en in beslag genomen. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres. Verder werd de auto van de verdachte in beslag genomen. Na nader onderzoek werden in een vriezer in het pand 23 dode honden en vier dode konijnen aangetroffen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: