woensdag, 14. december 2016 - 22:38 Update: 14-12-2016 22:38

Ruim 100 amateurclubs hebben al actie ondernomen vanwege kunstgras

Ruim 100 amateurclubs hebben al actie ondernomen vanwege kunstgras
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Sinds de beruchte uitzending van Zembla op 5 oktober is het een heet item: de rubberkorrels op kunstgras. Deze zouden kankerverwekkend zijn, maar het officiële onderzoek moet nog steeds afgerond worden.

Clubs zitten in de tussentijd niet stil. Ongeveer 125 voetbalclubs hebben maatregelen genomen tegen het mogelijke gevaar van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Dat blijkt uit een inventarisatie de afgelopen maanden van de KNVB, meldt AD Sportwereld. De clubs lopen daarmee vooruit op het RIVM-rapport over kunstgras dat volgende week verschijnt.

Kunstgras helemaal vermijden

Van de 125 clubs koos een dertigtal volgens de voetbalbond voor de meest extreme actie: kunstgras helemaal vermijden. Er wordt door de bewuste clubs uitgeweken naar andere velden. Ook tegenstanders kregen het verzoek om wedstrijden op natuurgras in te plannen. Andere clubs namen iets minder vergaande maatregelen, zoals F'jes niet meer op kunstgras laten spelen, keepers niet meer op kunstgras laten trainen, of kinderen van bezorgde ouders met andere elftallen op gras laten spelen.

De commotie over de mogelijk giftige rubberkorrels, die na een uitzending van Zembla oplaaide, heeft volgens de KNVB deze herfst niet voor chaos of extra afgelastingen gezorgd bij de teams die de bond volgt. "We hebben in vergelijking met andere jaren juist weinig afgelastingen gehad, vanwege het goede najaarsweer", vertelt woordvoerder Chris van Nijnatten tegenover hetzelfde medium.

Veruit het grootste deel van de 1400 Nederlandse voetbalclubs dat over één of meer kunstgrasvelden beschikt, wacht met het nemen van maatregelen tot de verschijning van het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgende week. Dat rapport, waar minister Schippers (Sport) in oktober met spoed om heeft gevraagd, moet duidelijk maken of de rubberkorrels een direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

De KNVB houdt rekening met drie scenario's na verschijning van het rapport: dat kunstgrasvelden veilig worden verklaard, dat er beperkte maatregelen genomen moeten worden, en dat alle velden onveilig blijken. Dat laatste scenario zou een groot probleem opleveren. Op de 1800 kunstgrasvelden kan dan per direct niet meer gespeeld worden, en alle velden moeten zo snel mogelijk 'opgeschoond' worden.

Wie betaalt?

Dat kost zo'n 60.000 tot 80.000 euro per mat. Wie dat moet betalen, is nog onduidelijk. Mogelijk clubs zelf of gemeenten als die de velden verhuren. In de Zembla-documentaire Gevaarlijk Spel bleek dat er nooit fundamenteel, langdurig onderzoek is gedaan naar de mogelijke gevaren van de korrels. Wel is duidelijk dat er in de korrels kankerverwekkende stoffen zitten.

Categorie:
Provincie: