zaterdag, 17. december 2016 - 16:35 Update: 17-12-2016 17:10

GroenLinks steunt Rutte's Oekraïne-oplossing

GroenLinks steunt Rutte's Oekraïne-oplossing
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

GroenLinks steunt het antwoord dat het kabinet voorstelt op het Oekraïne-referendum.

De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingcongres een dwingende opdracht om te stemmen vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne, ook al is dat in het referendum van afgelopen voorjaar afgewezen. Een meerderheid (55,6 procent) vindt dat met de nieuwe extra afspraken voldoende wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van de tegenstanders. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Toen dit voorjaar een meerderheid van de Nederlandse stemmers zich tegen een ratificatie van het Oekraïneverdrag keerde, wilde GroenLinks niet instemmen met het verdrag. Maar het GroenLinks-congres vindt dat er met de bijlagen bij het Oekraïneverdrag, die premier Rutte in Brussel heeft afgesproken, er genoeg is tegemoetgekomen aan de bezwaren van de tegenstemmers.

Volgens het GroenLinks-congres ging het bij de aanvulling van het verdrag om deze drie zaken: geen opstap naar lidmaatschap van de Unie, geen automatische militaire steun en geen extra geld voor de Oekraïne. Die punten heeft Rutte vastgelegd. Dus moet de partij de ratificatie van het verdrag steunen.

Categorie:
Provincie: