woensdag, 21. december 2016 - 16:27 Update: 21-12-2016 16:57

Landelijke training contraterrorisme voor alle politieagenten

Landelijke training contraterrorisme voor alle politieagenten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Om agenten nog beter voor te bereiden op terrorismedreiging heeft de politie een speciale opleiding ontwikkeld. 'Het Professionaliseringsprogramma Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) wordt vóór eind 2018 bij alle eenheden ingevoerd', zo meldt de politie woensdagmiddag.

Aanhoudende dreiging aanslag

Vanwege de aanhoudende dreiging van een mogelijke aanslag in Nederland heeft de politieleiding afgelopen zomer de opdracht gegeven de opleiding aan te bieden aan zo'n 30.000 politiemedewerkers die dit voor hun werk nodig hebben. 

Er zijn trainingen voor wijkagenten en voor medewerkers in de opsporing en informatieorganisatie. De inhoud richt zich op contraterrorisme, links- en rechts-extremisme en radicalisering, maar raakt ook onderwerpen als polarisatie, diversiteit en weerbaarheid.

Weerbaarheid

Met dit programma worden politiemensen intensiever voorbereid op CTER-taken. Dit verhoogt hun weerbaarheid en de kwaliteit van het politiewerk. Het afgelopen jaar heeft de Politieacademie al een aantal kerntrainers opgeleid die het programma voor hun collega’s gaan verzorgen. De politiemensen leren onder meer hoe ze de kans op een aanslag kunnen verkleinen en de gevolgen van een aanslag kunnen beperken.

Lokaal

De eenheden zijn zelf verantwoordelijk voor de invoering. Ze krijgen daarbij steun van de Politieacademie en kunnen lokale elementen aan de trainingen toevoegen. De Politieacademie neemt de trainingen op in het vaste onderwijsprogramma. 

Extreem geweld

Naast de opleiding die nu landelijk wordt ingevoerd, werden agenten al in de praktijk getraind op werken onder de extreme omstandigheden van bijvoorbeeld een terroristische aanslag. Dat doen ze in een tweedaagse praktijktraining waarbij alle vuurwapendragende politiemedewerkers trainen op verschillende scenario’s.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: