woensdag, 11. januari 2017 - 8:54

Provincie Utrecht investeert extra in verkeersveiligheid

Provincie Utrecht investeert extra in verkeersveiligheid
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De provincie Utrecht zet zich in om samen met haar partners het verkeer veiliger te maken. In 2017 en 2018 maakt de provincie extra geld vrij voor het verkeerseducatie- en voorlichtingsprogramma, zodat dit vanaf 2017 in de hele provincie Utrecht beschikbaar is.

Met educatie en voorlichting wordt ingezet op het gedrag van verkeersdeelnemers, want dit is een belangrijke factor bij het ontstaan van verkeersongevallen. Maar ook het vergroten van kennis van verkeersregels en vaardigheden komt aan bod.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (Mobiliteit): “Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. Wij vinden het belangrijk om provinciebreed kwetsbare groepen in het verkeer, zoals jongeren, door verkeerseducatie een goede basis te geven voor een veilige deelname aan het verkeer.”

Educatie en voorlichting

Op basis van ongevalsanalyses blijken vooral jonge en oudere fietsers maar ook beginnende autobestuurders kwetsbare groepen te zijn. Voor deze groepen organiseert de provincie Utrecht onder meer dat leerlingen van basisscholen kunnen deelnemen aan dodehoeklessen, dat verkeersouders ondersteund worden met pakketten om verkeersveiligheid op school onder de aandacht te brengen, dat ouderen kunnen deelnemen aan een fietstraining en jongeren aan een rijvaardigheidstraining met de auto. Ook faciliteert de provincie acties gericht op bewustwording en gedragsverandering. Bijvoorbeeld de actie ‘Hartjes op de fiets’ in Montfoort, waarbij weggebruikers op een positieve manier wordt gevraagd om rekening te houden met fietsende kinderen. Daarnaast ondersteunt de provincie Utrecht de landelijke voorlichtingsactiviteiten die zijn gericht op alcohol in het verkeer (BOB), fietsverlichting en aandacht op de weg.

Vanaf dit jaar worden provinciebreed kinderdagverblijven en scholen benaderd om deel te nemen aan verkeerseducatie en -voorlichting.