zondag, 5. februari 2017 - 10:05 Update: 05-02-2017 12:45

'Verkiezingsprogramma's te ingewikkeld voor laaggeletterden'

'Verkiezingsprogramma's te ingewikkeld voor laaggeletterden'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Het College voor de Rechten van de Mens doet een oproep aan alle politieke partijen om hun verkiezingsprogramma simpeler en duidelijker te maken zodat ook laaggeletterden deze kunnen begrijpen. Dit heeft het College bekendgemaakt.

Toegankelijk

'Elke Nederlander boven de 18 jaar heeft recht om te stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Maar om te kunnen stemmen is het wel belangrijk om te begrijpen waar politieke partijen voor staan. Die informatie is lang niet voor iedereen toegankelijk', aldus het College. 

Simpele taal

Daarom roept het College politieke partijen op hun belangrijkste verkiezingspunten in simpele taal op te schrijven. Daarmee worden die standpunten ook toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking, mensen met leerproblemen en laaggeletterden.

Het recht om te stemmen staat in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. In het VN-verdrag handicap is benadrukt dat dit recht dus ook geldt voor mensen met een beperking. 

Belangrijkste standpunten

De belangrijkste standpunten zijn nu nog vaak te moeilijk voor mensen met een verstandelijke beperking, mensen met leerproblemen of laaggeletterden. Bijvoorbeeld door te lange zinnen. Of omdat moeilijke woorden zijn gebruikt. Om iedereen te bereiken, kan het dus helpen om de standpunten simpeler te schrijven.