woensdag, 8. februari 2017 - 17:54 Update: 09-02-2017 7:59

Vuurwapen en munitie in cel verdachte

Vuurwapen en munitie in cel gedetineerde (28), Kalasjnikov in zijn auto
Foto: Archief EHF
Evertsoord

Bij een gedetineerde, die reeds was begonnen aan zijn detentiefasering en in het weekend met een enkelband op verlof mocht, is in zijn cel een vuurwapen en munitie aangetroffen. In zijn auto trof de politie een kalasjnikov aan. Dit heeft het Openbaar ministerie (OM) in Den Bosch woensdag bekendgemaakt.

De politie heeft de 28-jarige man op 3 februari jongstleden aangehouden omdat hij op dit moment verdacht wordt van het plegen van drie gewapende overvallen in Geleen, Someren en Overloon en het bezit van vuurwapens. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte afgelopen maandag met veertien dagen verlengd.

In cel aangehouden

Hij is afgelopen vrijdag in de gevangenis in ter Peel aangehouden waar hij een gevangenisstraf van vijftien jaar uit zit omdat hij in 2008 is veroordeeld voor het plegen van een levensdelict. Bij de doorzoeking van zijn cel is door de politie een vuurwapen en munitie aangetroffen. In de auto van de verdachte werd een Kalasjnikov gevonden.

Overvallen

De drie overvallen vonden plaatsen tussen 25 december en 20 januari. Bij de overval in Geleen drongen twee mannen op 1e Kerstdag een supermarkt binnen. Zij bedreigden het aanwezige personeel met een wapen. De tweede overval waarvan de man verdacht wordt vond plaats in Someren. Daar werd op zaterdagavond 14 januari een Kruidvatfiliaal overvallen door twee mannen. Hierbij werd gedreigd met een vuurwapen. Een kleine week later werd op vrijdagavond 20 januari een vakantiepark in Overloon op een gewelddadige manier overvallen. Twee mannen kwamen de receptie binnen, duwden de aanwezigen op de grond en bedreigden hen met een vuurwapen. Een omstander kreeg een klap en raakte lichtgewond.

Detentiefasering

Omdat de verdachte al een gedeelte van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten was hij begonnen aan zijn detentiefasering. Hierbij worden aan een veroordeelde geleidelijk meer vrijheden toegekend tot op het moment van de invrijheidstelling. De verdachte was sinds oktober 2016 overgeplaatst naar een halfopen inrichting en mocht in het weekend met een enkelband om op verlof. De drie gewapende overvallen zijn gepleegd op het moment dat hij op weekendverlof was.

Het onderzoek naar de gewapende overvallen is in volle gang. Meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten. De al aangehouden verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. 'Naast het strafrechtelijk onderzoek is door de Dienst Justitiële Inrichtingen ook een intern onderzoek gestart', aldus het OM.

Categorie:
Provincie: