maandag, 20. februari 2017 - 17:56 Update: 20-02-2017 18:03

Drie nieuwe betonnen geluidsarme bruggen op traject A27

Drie nieuwe betonnen geluidsarme bruggen op traject A27
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Houten/Hooipolder

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat voor volledige vervanging van de Hagesteinsebrug, Merwedebrug en Keizersveerbrug op het traject A27 Houten-Hooipolder. Dit heeft het ministerie van I&M maandag bekendgemaakt.

Goedkoper en betere doorstroming

Er wordt gekozen voor drie nieuwe bruggen in plaats van een versterking van de huidige bruggen omdat dit op de langere termijn goedkoper is en een betere garantie geeft voor een vlotte doorstroming van het verkeer', aldus het ministerie.  

Minder onderhoud en geluidsoverlast

De volledige vervanging van de stalen bruggen door betonnen bruggen zorgt ervoor dat er in de toekomst minder onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Dit is niet alleen voordeliger maar zorgt ook voor minder verkeershinder vanwege wegwerkzaamheden. Daarnaast zorgt de vervanging van stalen bruggen voor betonnen bruggen voor een afname van het geluid op de bruggen. Dit betekent dat de geluidsbelasting in de omgeving afneemt.

A27 verbreed

De A27 tussen knooppunten Houten en Hooipolder wordt verbreed. De snelweg, die over de grote rivieren loopt, krijgt over het gehele traject minimaal 2x3 rijstroken, op verschillende onderdelen van het traject zelfs 4 rijstroken. Bij het knooppunt Hooipolder wordt een verbindingsboog aangelegd. Door verbreding van de snelweg zal de doorstroming op de A27 flink verbeteren.

Voordeliger

Aanvankelijk voorzagen de plannen in een versterking van de huidige bruggen. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat is echter gebleken dat het voordeliger is om drie bruggen nu al toekomstvast te gaan vervangen. De minister trekt hiervoor 389 miljoen euro uit. Dit bedrag komt bovenop het bedrag van 860 miljoen euro dat al is gereserveerd voor het grote wegproject. De gewijzigde aanpak wordt verwerkt in een Tracébesluit dat in de loop van volgend jaar wordt vastgesteld.

Categorie:
Provincie: